Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zaharova: Kosovo NEMA NIKAKVOG RAZLOGA da slavi takozvanu nezavisnost

Foto: sputnjiknews.com

Zaharova: Kosovo NEMA NIKAKVOG RAZLOGA da slavi takozvanu nezavisnost

​Koji je povod za slavlje u Prištini — razloga za slavlje jednostavno nema“, istakla je Zaharova.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom predstojeće proslave deset godina od samoproglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo izjavila da je korupcija u toj "zemlji" u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, a raste i pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini.

Kako je rekla, ta teritorija je postala još jedna „crna rupa“ sa čudnim statusom — sve se više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost, prenosi Glas Moskve.

„Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata“, istakla je Zaharova.

Ruska političarka je rekla i da se haos na Kosovu koristi kako bi se na toj teritoriji, pod okriljem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, razmestile infrastrukture NATO-a, kao i američka baza Bondstil sa ciljem da se utiče na unutarpolitičke procese na Balkanu.

„Jednostrano proglašenje Kosova nije rešilo ekonomske probleme Kosova, nije rezultiralo povećanjem investicija, štaviše ta teritorija je postala još bednija odakle narod želi da pobegne. Korupcija je u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, u porastu je pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini — razloga za slavlje jednostavno nema“, istakla je.

Govoreći o evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana, Zaharova je ukazala i da je Rusija u više navrata govorila da to pitanje za Rusiju nije problematično u slučaju da se tim zemljama ne postavlja uslov da se zarad ulaska u EU moraju udaljiti od Rusije.

„Praksa pokazuje da se upravo pred tim izborom nalaze države Balkana, kao i da su primorane da se pridruže antiruskim političkim merama po uzoru na spoljnopolitički pravac Brisela“, pojasnila je.

Zaharova je izrazila nadu i da će Brisel doneti pravi zaključak iz dosadašnjeg lošeg iskustva ’Istočnog partnerstva‘ i uzeti u obzir odnose koje zemlje Zapadnog Balkana imaju sa Rusijom.

„Zvanični stav Rusije je da sve najvažnije probleme na Balkanu moraju da rešavaju te države samostalno bez spoljnog mešanja“, naglasila je Zaharova.

Zaharova se osvrnula i na reklamu koja je išla na američkoj televiziji Si-En-Enu sa sloganom „Kosovo — zemlja mogućnosti“, rekavši da se upravo danas vidi „kakva je to zemlja i sa kakvim mogućnostima“.