Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zajedničke patrole sprečile preko hiljadu migranata da uđu u Srbiju

Foto: mod.gov.rs

Zajedničke patrole sprečile preko hiljadu migranata da uđu u Srbiju

Zbog krijumčarenja ljudi, u više akcija zajedničkih snaga, privedeno je osam osoba.

Srbija
Autor: NB

Zahvaljujući angažovanju zajedničkih snaga vojske i policije na obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, u proteklom periodu je 1021 migrant odustao od ilegalnog prelaska na teritoriju Srbije, dok je u prihvatnom centru u Preševu sprovedeno 236 migranata koji su zatečeni u toku akcije hvatanja krijumčara ljudi ili su samostalno prešli državnu granicu, rečeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zbog krijumčarenja ljudi, u više akcija zajedničkih snaga, privedeno je osam osoba.

Svi krijumčari su uhvaćeni u akciji ilegalnog prevoženja migranata u grupama, u kojima je bilo i do 50 osoba. U najvećem broju slučajeva migranti su prevoženi neregistrovanim vozilima sa domaćim ili stranim registarskim oznakama.

Kako navode u Ministarstvu odbrane, krijumčari su najčešće osobe iz okoline Beograda i centralnog dela Srbije koji su povezani sa lokalnim kriminalnim strukturama u prigraničnom području. Oni dolaze na pogodna mesta uz granicu sa Bugarskom i Makedonijom i preuzimaju migrante sa planom da ih prevezu do Beograda i dalje.

Među krijumčarima, dvema osobama izrečena je mera pritvora do 30 dana, četvorica su puštena da se brane sa slobode, a dve osobe su bile maloletne i protiv njih je podneta prekršajna prijava za ilegalni prelazak državne granice.

Najveći broj pokušaja ilegalnog ulaska u Republiku Srbiju je iz pravca Republike Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja.

Primenom različitih varijanti obezbeđenja državne granice, patrolama duž granične linije, zasedama, izviđanjem sa zemlje i iz vazduha, upotrebom termovizijskih kamera i drugih sredstava, te dubinskom kontrolom putnih saobraćajnica znatno je smanjen pokušaj ilegalnih prelazaka u odnosu na period pre angažovanja zajedničkih snaga, tvrde u Ministarstvu odbrane.

Mešovite snage, pod komandom general-majora Želimira Glišovića obezbeđuju 457 kilometara državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, a opremljene su mobilnim i staconarnim termovizijskim sistema, optoelektronskim sredstvima za dnevno i noćno osmatranje, kvadriciklima (četvorotočkašima) za patroliranje po teško pristupačnim područjima. Snagama su na raspolaganju i četiri helikoptera za vazdušno patroliranje i izviđanje granice, po dva iz Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.