Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZALEĐENE REKE PROBLEM: Šta bi se desilo ako se sav led otopi odjednom?

Foto: Tanjug

ZALEĐENE REKE PROBLEM: Šta bi se desilo ako se sav led otopi odjednom?

Reke u Srbiji su danima zaleđene, a plovidbe na Savi, Tisi i Dunavu su obustavljene.

Srbija
Izvor: Telegraf

Na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60)%, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100%), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20-80)%, Tisa i banatski vodotoci su 100% ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60%, a na Južnoj Moravi oko 40%.

Normalno je da se postavlja pitanje šta bi se desilo ako bi se sav led otopio odjednom, da li bi moglo da dođe do poplava.

Stručnjaci tvrde da je to najverovatniji scenario ukoliko bi došlo do naglog otopljenja, ali iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tvrde da je to ipak nemoguće iz razloga što je čitav tim stručnjaka stalno na terenu.

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima, održan je sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija, na kome je odlučeno da se ledolomac „Greben“ pokrene sa predpristaništa prevodnice „Đerdap 1“ uzvodno ka mestu Sokolovac, opština Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan).

Sudeći po vremenskoj prognozi za narednih mesec dana, nema mesta panici jer neće doći do velikih promena u temperaturi, a prema rečima stručnjaci led će se topiti postepeno i umereno.