Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Zamrznuti plate u 2017, a penzije i u 2018. godini"

Foto: sxc.hu

"Zamrznuti plate u 2017, a penzije i u 2018. godini"

Plate u javnom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i u 2017, a penzije i godinu dana duže kako bi se ostvarile neophodne uštede za ozdravljenje javnih finansija, preporučio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Srbija
Izvor: Tanjug

Petrović je, na konferenciji za novinare u NBS, istakao da je nivo plata i penzija veći od ekonomske snage Srbije izražene u BDP-u.

“Polovina neophodnih ušteda mogla bi da dođe od reformi Poreske uprave i po tom osnovu većih trajnih prihoda, kao i od reforme javnih preduzeća i privatizacije, dok druga polovina mora doći od ušteda u budžetu, a to su mahom plate i penzije”, rekao je Petrović.

Da bi došlo do ovog cilja, neophodno je, kako je ukazao, držati zamrznute plate u 2017. a penzije i u 2017. i 2018. godini, jer su to, prema njegovim rečima, jedine mere koje mogu da daju budžetske uštede.

“Racionalizacija broja zaposlenih to ne može da pruži”, smatra on objasnivši da je broj viška zaposlenih ipak manji od planiranih 75.000 za tri godine, i da iznosi 20-30 hiljada.

Do sada je, kazao je, posao u opštoj državi napustilo 15.000 ljudi, ali tu je najveći broj onih koji su otišli u penziju i nisu zamenjeni, dok je minimalan broj ostao bez posla.

“Realno je da se smanji broj zaposlenih za još 10-15 hiljada, a jedino vidimo višak od oko 6.000 zaposlenih na lokalu. Ostalo bi moralo da se temelji na ozbiljnim planovima reformi, kako u zdravstvu, tako i u školstvu, i da se ne ide u racionalizaciju na silu”, rekao je on.

Efekat penzionisanja je skoro iscrpljen, rekao je Petrović i ocenio da do dodatne racionalizacije, osim na lokalu, neće ni doći.

“A pitanje je i da li to treba da se radi uopšte, ako bi se radilo ad hok”, rekao je on.