Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŽANDARMI PROGLAŠENI KRIVIMA za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog

Foto: sxc.hu

ŽANDARMI PROGLAŠENI KRIVIMA za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog

Srbija
Izvor: RTS

Komandant tog žandarmerijskog voda Rade Matić, koji se teretio da nije preduzeo mere da spreči taj napad, oslobođen je optužbi.

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Dragan Savić dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice.

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine, na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje "Parade ponosa" u Beogradu, kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Sudija Svetlana Aleksić je u obrazloženju presude navela da su okrivljeni službenim palicama tukli po glavi i telu oštećene u cilju da ih zastraše i nanesu im bol.

Oni su to uradili iako su se svi oštećeni prethodno legitimisali, Vučić je pokazao ličnu kartu, Mali vozačku dozvolu, a vojna lica službene legitimacije.

Sudija je dodala da sud nije prihvatio odbrane okrivljenih kao ni svedoka njihovih kolega jer smatra da su bile uperene na izbegavanje odgovornosti.

Prihvatio je svedočenje očevidaca, novinarke N1 kao i video-snimak dela incidenta na kojem se vidi kako žandarmi tuku četiri osobe službenim palicama.

Odbrana žandarma najavila je žalbu na današnju presudu, iako smatra da su uslovne kazne "mudra odluka suda", te da oni neće biti suspendovani sa posla.

"Relativno smo zadovoljni sankcijama. Žalićemo se pre svega na deo koji se odnosi na krivicu, a verovatno i na sankciju jer idemo do kraja", rekao je novinarima branilac sedmorice pripadnika Žandarmerije, advokat Vladimir Vučinić.

Objasnio je da kazna od šest meseci efektivnog zatvora, ili teža kazna, ako postane pravosnažna po Zakonu o radu momentalno povlači otkaz, te da su žandarmi koji su dobili uslovne kazne, što se toga tiče, u ovom trenutku relaksirani.

Vučinić je rekao da očekuje da će se tužilaštvo žaliti na sankciju i potvrdio da su uslovne kazne ispod zakonskog minimuma koji je predviđen za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

"Sud je ublažio kazne jer je prihvatio niz olakšavajućih okolnosti koje je isticala odbrana", naveo je Vučinić.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.