Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zapad za ukidanje Umnika na KiM, RUSIJA I KINA PROTIV

Savet bezbednosti, Foto: Tanjug

Zapad za ukidanje Umnika na KiM, RUSIJA I KINA PROTIV

Ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaj ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK centralne teme rasprave pred Savetom bezbednosti UN.

Srbija
Izvor: RTS

Osuda ubistva Olivera Ivanovića i pokušaj 43 poslanika kosovskog parlamenta da ukinu Specijalni sud za zločine OVK pitanja su oko kojih su se, posle dužeg vremena, složili listom svi ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN, ali se jedinstvo u najmoćnijem telu svetske organizacije jednako brzo raspalo zbog dijametralnih stavova o budućnosti misije UN na Kosovu.

Suštinski, novi plan na osnovu kojeg bi uticaj Unmika postepeno bio smanjivan i na koncu ukinut predstavio je holandski ambasador Karel van Osterom, koji je u nekoliko tačaka predstavio ideju na koji bi se način u budućnosti pred Savetom bezbednosti raspravljalo o stanju na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti bi na konsultacijama umesto na sednicama i dva namesto četiri puta godišnje raspravljao o situaciji na Kosovu, uz ozbiljnu promenu mandata i obima misije UN na Kosovu.

"Moskva se protivi promeni mandata misije UN na Kosovu i promeni formata u kojem se o pitanju Kosova raspravlja pred Savetom bezbednosti", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

U poslednjih deset godina, zapadne države su u nekoliko navrata pokušavale da smanje ili ukinu misiju UN na Kosovu, mahom kroz budžet Ujedinjenih nacija, ali ta nastojanja iz različitih razloga nisu urodila plodom.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je da je davno prošlo vreme za promenu mandata Unmika i apelovala na lidere država članica da s pažnjom vode računa o ograničenim sredstvima kojima raspolažu UN.

Sličan stav izneli su i ambasadori Švedske, Poljske, Britanije i Francuske, te kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Istovremeno, Moskva se još jednom snažno usprotivila promeni mandata misije UN na Kosovu i promeni formata u kojem se o pitanju Kosova raspravlja pred Savetom bezbednosti. Sličan stav izneli su predstavnici Kazahstana i Kine.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podržao je dalji rad Unmika u "punom kapacitetu, kako bi ta misija mogla uspešno da se nosi sa kompleksnim problemima na Kosovu".

Nebenzja je takođe upozorio na "klanovske odnose u kosovskim vlastima, opasnost koju predstavlja povratak radikalnih islamista sa Bliskog istoka, pozive za stvaranje "velike Albanije", te marginalizovanje umerenih političkih snaga u Prištini.

Ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaj ukidanja Specijalnog suda

Ubistvo Olivera Ivanovića je bezuman teroristički čin, rekao je Dačić pred Savetom bezbednosti UN, dodajući da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu tražeći učešće u istrazi o tom ubistvu.

"Tri nedelje nakon ubistva nemamo nikakve informacije o tom događaju", rekao je Dačić.

Rusija je upozorila na pasivnost Kfora u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, upozoravajući da i dalje nema jasnih naznaka kada će Specijalni sud za zločine OVK početi da radi, ili će ta institucija i dalje "zavisiti od kaprica bivših pripadnika OVK koji sada sede u kosovskom parlamentu".

Ubistvo Olivera Ivanovića osudile su listom sve članice Saveta bezbednosti UN, a Vljora Čitaku je obećala da će vlasti u Prištini "prevrnuti svaki kamen" kako bi privele ubice Olivera Ivanovića pravdi.

Zamenica francuskog ambasadora pri UN Ana Gegen oštro je osudila ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala kosovske vlasti da počinioce tog zločina što pre privedu pravdi.

Zamenica Gegen je ponovila podršku Pariza radu Specijalnog suda za zločine OVK.

Američka ambasadorka je rekla da će i Beograd i Priština imati velike koristi od normalizacije odnosa.

"Naredni meseci su ključni, scena je postavljena... Potrebna je politička volja za trajni mir između Beograda i Prištine", rekla je ambasadorka Hejli.

Dačić je naveo da je Srbija konsturuktivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešavanje svih otvorenih pitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

Rekao je i da je Srbija spremna za istorijski dogovor o Kosovu, ali da tome nimalo ne doprinose jednostrane izjave pojedinih političara u Prištini.

"Srbija četiri i po godine strpljivo čeka da Priština ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom. Srbija je sa svoje strane u dobroj meri ispunila preuzete obaveze... Postavlja se pitanje da li neki budući dogovori imaju smisla", rekao je Dačić.