Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zašto Srbija nije imala predstavnika na regionalnom bezbednosnom forumu u CG?

Politički i bezbednosni forum u Budvi/ Foto: Tanjug

Zašto Srbija nije imala predstavnika na regionalnom bezbednosnom forumu u CG?

Na regionalnom forumu u Budvi pod nazivom "To be Security", koji je posvećen bezbednosnim temama, učestvuju predsednici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, kao i ministri iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Srbija
Autor: Danas

Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja nema svoje predstavnike na regionalnom bezbednosnom skupu u Crnoj Gori. Kako su za Danas rekli u kabinetu premijera, Aleksandar Vučić nije prihvatio poziv da učestvuje na ovom skupu jer je u tehničkom mandatu.

Premijer Crne Gore je u više navrata zvao premijera Srbije da dođe na bezbednosni forum, ali Aleksandar Vučić je smatrao da ne bi bilo u redu da učestvuje na tako važnom skupu u tehničkom mandatu - istakli su sagovornici Danasa u kabinetu Aleksandra Vučića.

Prema rečima Danasovih sagovornika iz crnogorske vlade, poziv nevladine organizacije koja je organizator skupa, a koji podržava Vlada Crne Gore, dobili su i ministar policije Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ali oni nisu poslali nikakav odgovor.

Šef diplomatije Ivica Dačić nije juče odgovarao na pozive Danasa. Takođe, ni u kabinetu predsednika nismo uspeli da dobijemo odgovor da li je na ovaj skup pozvan Tomislav Nikolić i, ako jeste, zbog čega se nije odazvao.

Regionalni forum u Budvi pod nazivom "To be Security" (2BS) posvećen je bezbednosnim temama, a učestvuju predsednici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore - Kolinda Grabar Kitarović, Borut Pahor i Filip Vujanović, kao i ministri iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Jedan od učesnika budvanskog bezbednosnog foruma je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavašoglu. Predviđeno je učešće u diskusiji i zamenika generalnog sekretara NATO-a Aleksandera Veršbova.

Na šestom skupu takve vrste učesnici će raspravljati o budućnosti NATO, izbegličkoj krizi, odnosu Rusije i zapadnih zemalja, izborima u SAD, takozvanoj Islamskoj državi i drugim pitanjima.

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović, rekao je juče otvarajući forum da je "potpuna integracija" Balkana u evropske i evroatlantske strukture uslov stabilnosti tog regiona i Evrope. "Balkan je i dalje nedovršen posao", rekao je Đukanović u Budvi na otvaranju foruma "To be Security".

Đukanović je rekao da svaka alternativa integraciji Balkan vraća u prošlost i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koji su napravljeni u regionu.

"Da bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Evrope pokazalo se i u kontekstu izbegličke krize i zapadnobalkanske rute koja nas je sve podsetila da zemlje regiona imaju strateški važnu geopolitičku poziciju kao čuvari spoljnih granica Evropske unije", rekao je Đukanović.

On je ocenio da je Crna Gora deo ukupnih napora regiona da se suprotstavi terorizmu i izrazio uverenje da će Crna Gora 2017. godine u ovo doba godine biti članica NATO.