Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"ZASTRAŠUJUĆA PORUKA SRBIMA je to što nema kazne za ustaški pozdrav"

Ivica Dačić, Foto Tanjug

"ZASTRAŠUJUĆA PORUKA SRBIMA je to što nema kazne za ustaški pozdrav"

Ministar spoljnih poslova Dačić ocenio je da odlukom o nekažnjenom korišćenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Hrvatska po ko zna koji put relativizuje zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Srbija
Izvor: RTS

Ivica Dačić je naveo da je preporuka hrvatskog Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima da se ustaški pozdrav ponekad može nekažnjeno koristiti, nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti.

Prema njegovim rečima, ti akti su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni posleratna Evropa i međunarodni poredak.

"Ovim aktom Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naglasio je Dačić.

Dodaje da je "kompromisno" rešenje Veća koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već, smatra ministar, i politički nepodnošljivo u 21. veku.

"Da li iko normalan u Nemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem 'Sieg Heil'", naznačio je Dačić.

Šef srpske diplomatije još jednom je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i visoke zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska, kaže, konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta.