Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAVRŠEN MOZAIK na kupoli Hrama Svetog Save

Foto: sputniknews

ZAVRŠEN MOZAIK na kupoli Hrama Svetog Save

​U Hramu Svetog Save u Beogradu završeni su radovi na izradi mozaika na kupoli, u organizaciji ruske kompanije "Gasprom njeft".

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Projekat uređenja kupole Hrama realizovao je umetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina.

Specijalna komisija, u čijem sastavu su predstavnici Ministarstva kulture Ruske Federacije, federalne agencije "Rosotrudničestvo", Ruske i Srpske pravoslavne crkve, kao i Društva za podizanje Hrama, visoko je ocenila kvalitet i umetničko ostvarenje mozaičkog platna, prenosi Glas Moskve.

Uređenje kupole Hrama Svetog Save na Vračaru predstavlja jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu, ukupna površina platna iznosi 1.248 kvadratnih metara.

Na izradi centralne kompozicije "Vaznesenje Hristovo", koja ukrašava kupolu Hrama, radilo je 70 ruskih i srpskih umetnika.

"Rusiju i Srbiju povezuje viševekovno prijateljstvo. Naši narodi su uspostavili odnose još u vreme krštenja Rusije. I pravoslavlje je postalo jedna od fundamentalnih osnova jedinstva Rusije i Srbije. Zato nema ničeg neobičnog u tome što je upravo pravoslavni hram postao glavni simbol srpsko-ruske duhovne veze", naveo je član Izvršnog odbora "Gasprom njefta" Aleksandar Dibalj, koji vodi projekat za izradu mozaika hrama.

Navodi da se Hram Svetog Save podiže zajedničkim snagama Srba i Rusa.

"Zajedno sa svojim ruskim i srpskim kolegama sam više puta kontrolisao tok radova na izradi mozaika hrama. Svima je bila pružena mogućnost da učestvuju, ulaganjem svog delića stakla u buduću kompoziciju. I to jeste simbolično, jer se Hram Svetog Save zaista podiže zajedničkim snagama Srba i Rusa", istakao je Dibalj.

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan od glavnih spomenika arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Izgrađen je na mestu spaljivanja moštiju Svetog Save od strane otomanskih vlasti 1594. godine.

Hram je projektovan krajem 19. veka, ali je izgradnja počela tek 1935. godine.

Međutim, izgradnja je bila odložena zbog Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren tek 2004. godine, ali unutrašnje uređenje još traje.

Kompanija "Gasprom njeft" je za finansiranje mozaičkog uređenja kupole Hrama uplatila četiri miliona evra.