Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Završen poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Novosadski poljoprivredni sajam/ Foto: YT printscreen

Završen poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Vrednost ugovora i kreiranih ponuda za prodaju poljoprivrednih mašina iznosiće oko 20 miliona evra, što predstavlja oko petinu godišnjeg prometa na tržištu poljoprivredne mehanizacije

Srbija
Izvor: Tanjug

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 83. po redu, danas je završen, a tokom sedam dana videlo ga je oko 125.000 posetilaca, rekao je na konferenciji za novinare direktor Direkcije za komercijalne poslove Novosadskog sajma Nebojša Drakulić.

On je rekao da je sajam, u odnosu na prošlu godinu, uspešniji po broju stranih izlagača, međunarodnim aktivnostima, broju posetilaca, ali i za oko 10 odsto po veličini izlagačkog prostora.

"Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu nastupilo je oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta. Po svim pokazateljima sajam je za 10 odsto premašio prošlogodišnji i u pogledu fizičkog obima i po broju posetilaca, a nadamo se da će to tako biti i po finansijskim pokazateljima, kada svedemo račune", rekao je Drakulić.

On je posebno naglasio značajno prisustvo izlagača iz inostranstva, a kolektivnim izložbama iz inostranstva na Sajmu su se, pored Italije zemlje partnera, predstavile Holandija, Austrija, Mađarska, Španija, Turska, Republika Srpska i Kina, koja je, kakao je rekao, posebno sa svojim projektom "Sajam u Sajmu" predstavila najznačajnije proizvode iz oblasti agrara.

Kako je rečeno na završnoj konferenciji za novinare, iako je rano za sumiranje konkretnih rezultata prodaje tokom Sajma, prema preliminarnim podacima dela članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, vrednost ugovora i kreiranih ponuda za prodaju poljoprivrednih mašina iznosiće oko 20 miliona evra, što predstavlja oko petinu godišnjeg prometa na tržištu poljoprivredne mehanizacije.

Stočari koji su nastupili na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu zadovoljno trljaju ruke jer su ostvarili dobar pazar- prodata je skoro sva izložena stoka.

Tracionalna Nacionalna izložba živih eksponata pretposlednjeg dana Sajma potvrdila je još jednom koliki je značaj poljoprivrednog sajma za domaće stočare koji imaju priliku da pokažu ono čime u oborima raspolažu, ali i da svoja stada obnove sa najkvalitetniji sortama i rasama svih vrsta stoke.

Ono po čemu se 83. međunarodni poljoprivredni sajam razlikuje od predhodnih i što je bila premijera za sve posetioce i izlagače je "Agro - poligon", koji je bio aktivan od prvog dana Sajma i na kome su poljoprivrednici imali priliku da pokažu svoje umeće u upravlju i rukovanju poljoprivrednom mehanizacijom i mašinama.

Pažnju posetilaca posebno je privlačilo takmičenje u savladavanju prepreka guranjem prikolice sa prednjom poteznicom u kojem su učestvovala čak 283 takmičara.