Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Završen sabor svih pravoslavnih crkava

Foto: SPC

Završen sabor svih pravoslavnih crkava

Svepravoslavni sabor završen je nakon 10 dana od početka održavanja na Kritu.

Srbija
Izvor: Sputnjik, NB

Svepravoslavni sabor završen je nakon 10 dana od početka održavnaja juče na Krtiu.

Pravoslavna crkva je saopštila da je iznet stav o glavnim problemima savremenog sveta, navodi se u Poslanici na kraju Svepravoslavnog sabora.

„Pravoslavna crkva nije federalna crkva, već jedina“, navodi se u poslanici koja je pročitana nakon zajedničke liturgije u saboru Sv. Petra i Pavla u gradu Hanja.

Pravoslavna crkva namerava da razgovara sa drugim hrišćanskim crkvama, ali to ne znači odstupanje od vere, navodi se u dokumentu.

Učesnici Sabora su osudili rat, vojne intervencije, ubistva, uništenje hrišćanskih spomenika, koja se ne dešavaju samo na Bliskom istoku, već i u drugim regionima sveta.

„Pravoslavna crkva poziva sve da prestanu sa vojnim akcijama na Bliskom istoku, prekinu proterivanje naroda“, navodi se u Poslanici.

Pravoslavna crkva podržava nauku i naučna istraživanja, ali smatra nedopustivim uništenje duhovnih vrednosti, etičke baze života.

Sabor se založio za zaštitu životne sredine, protiv neobuzdane eksploatacije prirodnih resursa „kojima nas je Gospod nagradio“.

Određene tačke su posvećene i odnosima između država — pravoslavna crkva se ne meša u politiku, ali se zalaže za zaštitu ljudskih prava i smatra nedopustivim mešanje država u lični život građana i kršenje ljudskih prava, navodi se u Poslanici.