Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAVRŠENE VEŽBE "BARS" srpskih i ruskih pilota

Foto: topwar.ru

ZAVRŠENE VEŽBE "BARS" srpskih i ruskih pilota

​Zajednička letno-taktička vežba srpskih i ruskih snaga "BARS 2017" završena je, a zaključak je da je u potpunosti ispunila svoj cilj.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

"Posle 75 poletanja, 91 čas i 10 minuta provedenih u vazduhu, 123.400 kilograma utrošenog kerozina i ukupno 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi ispaljenih i bačenih na ciljeve na zemlji, ruski i srpski piloti isključili su motore svojih aviona i helikoptera", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vođa srpske delegacije pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade veoma je zadovoljan radom svih 14 pilota RV i PVO koji su sa ruskim kolegama prethodnih dana realizovali letačke zadatke.

On ističe da je gostoprimstvo i visok nivo profesionalnosti koju su ispoljili domaćini doprineo da naši piloti efikasno iskoriste priliku da steknu dragocena iskustva u vezi sa borbenom upotrebom lovačkih aviona i helikoptera kojima raspolaže RV i PVO, prenosi Glas Moskve.

General Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja koji je na aerodromu "Lipeck-2" ugostio kolege iz Srbije, naglasio je da BARS u potpunosti opravdava svoje ime “bratstvo avijatičara Rusije i Srbije.

General Suškov rekao je da su srpski i ruski piloti veoma brzo postigli visok novo sinhronizacije i kada bi, kojim slučajem, imali priliku da još nekoliko dana lete zajedno izgledalo bi kao da su oduvek bili u istoj jedinici.

Aktivnost koju već treću godinu zaredom organizuju Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplavna odbrana Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičke snage OS Ruske Federacije imala je tri osnovna cilja.

Prvi – "sadejstvo tokom izvršenja zajedničkih zadataka na uništavanju kopnenih objekata mešovitim posadama VKS OS Ruske Federacije i RV i PVO Vojske Srbije".

Zatim, "provera borbene osposobljenosti letačkog sastava i spremnosti za zajedničko izvršavanje borbenih zadataka" i "unapređenje nivoa saradnje među članovima posada, dežurnim jedinicama i službama obezbeđenja".

Tema ovogodišnje letno-taktičke vežbe "BARS 2017" bila je priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.

Piloti "migova 29" i helikoptera Mi-8 realizovali su složene letačke zadatke danju i noću u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima i realizovali su gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva na poligonu "Pagonovo" nadomak Voronježa.

Na ovogodišnjem BARS-u učesvovala je i grupa specijalaca iz sastava Vazdušno desantne vojske koji su uvežbavali antiteroristička dejstva i akcije spasavanja i evakuacije ranjenika što je letačke zadatke naših i ruskih pilota helikoptera Mi-8 približilo realnim borbenim uslovima.