Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZBUNJUJUĆA ODLUKA SUDA: Hag se protivi da pusti Mladića na lečenje

Ratko Mladić/ Foto: cnn.com

ZBUNJUJUĆA ODLUKA SUDA: Hag se protivi da pusti Mladića na lečenje

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da odbijanje Međunarodnog suda u Hagu da privremeno pusti na slobodu Ratka Mladića radi lečenja u Rusiji izaziva zbunjenost.

Srbija
Izvor: RTS

"Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za Hašku pravdu. Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga. Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost", saopštilo je Ministarstvo.

Haški tribunal odbio je u petak da Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruske vlade nije uveren da će se vratiti, i jer smatra da on ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Ševeningenu.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Tužilaštvo Haškog tribunala uspotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu je, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušeno, dok u pritvoru tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.