Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zeman: Srbi još na Kosovu polju BRANILI EVROPSKE VREDNOSTI

Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Zeman: Srbi još na Kosovu polju BRANILI EVROPSKE VREDNOSTI

Kada pogledate istoriju Evrope, bio je to, u stvari, neprekidni rat sa muslimanima. Upravo to je Srbija doživela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu polju.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Češke Miloše Zeman uveren je da je dolazak migranata u Evropu organizovan i smatra da Evropi preti novi izbeglički talas sa Bliskog istoka i iz Afrike.

„Govori se o tome da je u Africi za migraciju u Evropu već pripremljeno minimalno nekoliko miliona ljudi. Zbog toga što je reč najvećim delom o muslimanima, čija je kultura nespojiva sa evropskom, ne verujem da je moguća njihova asimilacija“, rekao je Zeman za „Novosti“.

Kada pogledate istoriju Evrope bio je to u stvari neprekidni rat sa muslimanima. Upravo je to Srbija doživela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu Polju — tvrdi Zeman, govoreći o migrantskom pritisku na Evropu.

Na konstataciju novinara da je EU stalno pritiskala i ucenjivala Srbiju po pitanju Kosova i Republike Srpske i na pitanje kako bi Češka reagovala da je bila izložena takvim ucenama, Zeman kaže:

„Svakom ucenjivaču treba se suprotstaviti odmah na početku. Jer ako ustuknete pred ucenjivačem, nećete ga primiriti već će imati sve veće i veće zahteve.“

Upitan o odnosu prema Rusiji, češki predsednik kaže da je on određen time što je Rusija značajan trgovinski partner Češke Republike.

„A moj interes je da podržim ekonomsku diplomatiju i da imam dobre odnose sa svim — ponavljam — svim značajnim zemljama, Šar de Gol je to nazivao strategijom svih azimuta“, rekao je on.

Na podsećanje da je bio jedini predsednik u Evropi koji je pre američkih izbora podržao Donalda Trampa i na pitanje kako sada ocenjuje njegovu politiku, Zeman kaže:

„Naravno da ću još sačekati sa ocenama, ali za sada se čini da radi ono što je biračima obećao pre izbora“, rekao je on.

Zeman smatra i da su sve obojene revolucije — od onih u arapskom svetu, do onih na primer u Gruziji i Ukrajini, završene potpunim neuspehom.

On je još rekao i da je novi „Put svile“ najveći infrastrukturni projekat u modernoj istoriji i procenjuje se da će vrednost te investicije biti 12 puta veća od sredstava uloženih u „Maršalov plan“, što govori o značaju te investicije.

Zeman dodaje da Češka i Srbija imaju dobre odnose sa Kinom i da se po tome razlikuju od od nekih drugih zemalja članica EU koje pokušavaju da Kini uvedu embargo, a ne shvataju da je Kina danas najveća svetska ekonomija i da će svaki embargo na kraju da se okrene protiv njih samih.