Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Živković: Tadić i Đilas nisu dozvolili spomenik Đinđiću

Foto: mc.rs

Živković: Tadić i Đilas nisu dozvolili spomenik Đinđiću

Demokratska stranka sa Borisom Tadićem na čelu i Grad Beograd, koji je vodio Dragan Đilas, nisu dozvolili da se 2009. godine postavi bista pokojnog premijera Zorana Đinđića u centru Beograda, tvrdi danas lider Nove stranke Zoran Živković.

Srbija
Izvor: Kurir

Živković za "Kurir" navodi da je DS do sada mogla da podigne spomenik Đinđiću, ali da očigledno nisu želeli.

Kaže da nisu odobrili da se bista akademskog vajara iz Čikaga postavi u Manježu ili Finansijskom parku, iako to grad ne bi koštalo ni dinara.

"U prostorijama Nove stranke stoji bista Đinđiću koji je radio vajar Boban Ilić iz Čikaga pre šest ili sedam godina. Ja sam obezbedio da se transportuje do Srbije, kao poklon gradu Beogradu. Obezbedili smo i sredstva za podizanje spomenika, ali nekakva komisija za imenovanje trgova i ulica zaključila je da ne postoje uslovi za to", kaže Živković.

To je, dodaje, započelo u vreme mandata Nenada Bogdanovića, a konačno "ne" rekla je komsiija za vreme vlasti Đilasa.

"Ne znam koji su bili razlozi, ali sigurno je da to grad ne bi koštalo ništa. Njihovo obrazloženje bilo je da 'nije za javni prostor'. Spomenik je moderan, rađen u modernoj tehnici, koju i inače koristi Ilić, koji je već 20 godina u Čikagu i veoma je poznati vajar", naveo je Živković, koji tvrdi da je premiejrova supruga Ružica podržala ideju da se spomenik postavi.