Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zukorlić prijavljen za izbore u Srebrenici

Foto: Tanjug/ screenshot

Zukorlić prijavljen za izbore u Srebrenici

Kako Zukorlić sa prebivalištem u Novom Pazaru može da glasa na lokalnim izborima u Srebrenici

Srbija
Izvor: Blic

Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Muamer Zukorlić prijavljen je za glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici, saznaje "EuroBlic".

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, odnosno izvoda iz Privremenog centralnog biračkog spiska, bivši sandžački muftija i novopečeni poslanik u Skupštini Srbije uoči predstojećih lokalnih izbora u BiH vodi se kao stalni stanovnik Srebrenice.

Na privremenom biračkom spisku za Srebrenicu Zukorlić je prijavljen pod rednim brojem 778, na biračkom mestu u Domu kulture.

U CIK-u BiH, kao ni u Republičkoj izbornoj komisiji Srbije za ovaj list nisu uspeli da objasne kako je moguće to da čovek koji je državljanin susedne zemlje, koji ima stalno prijavljenu adresu stanovanja u Novom Pazaru i ko je na nedavno završenim izborima u Srbiji dobio mesto poslanika u državnom parlamentu, u isto vreme prijavljen kao stanovnik BiH.

- Privremeni birački spisak pravi se po automatizmu, odnosno u njega ulaze svi oni koji su bili prijavljeni kao glasači u prošlim izbornim ciklusima. Da li gospodin Zukorlić ima pravo da glasa na izborima u Srebrenici nije pitanje za nas, već za neke druge institucije u BiH i Srbiji - kaže portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

Uoči održavanja prošlih lokalnih izbora u BiH, tadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je 23. avgusta 2012. godine formalno prijavio svoj boravak u Srebrenici zbog želje da, kako je tada govorio, pomogne pobedi bošnjačkog kandidata za načelnika opštine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je u novembru iste godine saopšteno da se ogroman broj prijavljenih odmah nakon izbora ođavio iz Srebrenice.