Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zukorliću odbijene SVE AKREDITACIJE zbog LOŠEG NASTAVNOG KADRA

Foto: uninp.edu.rs

Zukorliću odbijene SVE AKREDITACIJE zbog LOŠEG NASTAVNOG KADRA

Najvažniji argument zbog koga Zukorlićevi fakulteti nisu, ni u drugostepenom postupku, dobili akreditaciju jeste - loš nastavni kadar.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Nacionalni savet za visoko obrazovanje odbio je 16 žalbi Univerziteta u Novom Pazaru (Internacionalnog) Muamera Zukorlića, tako da su ovi programi i konačno odbijeni za akreditaciju. Zukorlićev univerzitet podneo je ukupno 18 žalbi, od kojih je 16 odbijeno jednoglasno na jučerašnjoj sednici Saveta.

Žalba za studije engleskog jezika, 17. po redu, nije više aktuelna, jer je u međuvremenu to postao jedini program ovog univerziteta za koji je Komisija za akreditaciju dala zeleno svetlo. Poslednja žalba odnosila se na akreditaciju doktorskih studija informatike, ali pošto je utvrđeno da žalbeni dokument ne postoji, odlučivanje je odloženo za sledeću sednicu.

Najvažniji argument zbog koga Zukorlićevi fakulteti nisu, ni u drugostepenom postupku, dobili akreditaciju jeste - loš nastavni kadar.

- Jedna profesorka bila je sama sebi u komisiji za izbor u zvanje za redovnog profesora. Drugi je naveden kao docent, iako je tek na sednici posle toga izabran za docenta - samo je deo argumentacije koji se čuo na sednici. - Jedan je magistrirao u oktobru, u decembru je doktorirao, a tri meseca kasnije biran je za docenta. Drugi je 2008. magistrirao u Sarajevu, a 2009. doktorirao u Novom Pazaru. Treći je za mesec i po 2008. godine i magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Od članova Saveta moglo se čuti da je veliki problem to što je Univerzitet u Novom Pazaru, iako bez akreditacije, sam sebi proizveo kadrove, pa je gotovo polovina predavača upravo tu doktorirala. Oni, čulo se tumačenje, programi ne mogu da budu akreditovani na osnovu njihove profesure, zato što doktorat mora da bude stečen na akreditovanom studijskom programu, što Zukorlićev nije do današnjeg dana.

Drugi ključni problem za odbijanje je to što ogroman broj profesora čine stranci, iz Crne Gore i BiH. Oni mogu da dobiju radnu dozvolu i privremeni boravak na maksimum jednu plus jednu godinu, a akreditacija traži da fakultet ima stalno zaposlene profesore na pet godina.

- Najveći broj ovih stranaca ima radnu knjižicu otvorenu istog dana, dan uoči predavanja zahteva za akreditaciju, 5. februara - otkrili su izvestioci za pojedine studijske programe. - Ovde je očigledno reč o zloupotrebi zakona o strancima. Na jednom od studijskih programa 43 odsto nastavnika je iz inostranstva, BiH ili Crne Gore.