Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"ADMIRAL KUZNJECOV" - ruski udarni adut

Foto: mil.ru

"ADMIRAL KUZNJECOV" - ruski udarni adut

​"Admiral Kuznjecov" najveći je brod u ruskoj mornarici.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Njegova dužina je 306,45 metara, što je približno jednako dužini tri fudbalska terena. Ukupna visina od 64,49 metara je približno u korelaciji sa visinom zgrade od 20 spratova. Istovremeno, maksimalna brzina je 29 čvorova (54 km /č).

Glavno naoružanje nosača su palubni borci Su-33 i MiG-29K / KUB, kao i helikopteri Ka-27 i Ka-29. Tokom sirijske kampanje “Admirala Kuznecova”, po prvi put su na nosaču postavljeni helikopteri Ka-52K "Katran", piše Glas Moskve.

Pored toga, "Admiral Kuznjecov" može udarati na neprijateljske brodove. Govorimo o krstarećim projektilima "Granit", protivavionskim raketama, artiljerijskom sistemu "Kortik", zenitnom raketnom sistemu "Kinžal".

Grupa “Admirala Kuznjecova” pokrenula je manevre u istočnom delu Sredozemnog mora sa obale Sirije 12. novembra 2016. godine.

Nekoliko dana kasnije, 15. novembra 2016. godine, palubnim lovcem Su-33, prvi put u istoriji ruske mornarice “Kuznjecov” je udarao na položaje terorista Islamske države u sirijskim provincijama Idlib i Homs.

To je ujedno i bila prva borbena primena nosača u istoriji

Ukupno, piloti su sproveli oko 450 borbenih letova, tokom kojih je na teritoriji Sirije uništeno 1.200 objekata terorista.

Posle vraćanja nosača u februaru 2017. godine do mesta stalnog raspoređivanja, "Admiral Kuznjecov" je upućen na zakazane popravke, nakon čega će se vratiti u rusku mornaricu.