Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AKO AMERIKA PREKRŠI SPORAZUM, Rusija će imati moćan odgovor

Foto: Printscreen

AKO AMERIKA PREKRŠI SPORAZUM, Rusija će imati moćan odgovor

Rusija ima čime da odgovori, jer njene tehničke mogućnosti omogućavaju da se u najkraćem roku za vojsku pripremi još moćnije oružje.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusija se zalaže za očuvanje Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, ali će u slučaju izlaska SAD iz njega pripremiti „u najkraćem roku“ još moćnije oružje za svoju vojsku, izjavio je šef Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Viktor Bondarev.

„Zahvaljujući potpisivanju sporazuma pre 30 godina uspeli smo da stavimo tačku na 'trku u naoružanju', a možda čak i da sprečimo nuklearni rat. Nažalost, druga strana u ovom sporazumu periodično pokušava da ovu tačku pretvori u zapetu, što tajno narušavajući sporazum, što otvoreno saopštavajući da će uskoro istupiti iz njega“, rekao je Bondarev, a prenosi Glas Moskve.

Prema njegovim rečima, Rusija ima čime da odgovori, jer njene tehničke mogućnosti omogućavaju da se u najkraćem roku za vojsku pripremi još moćnije oružje.

Senator je naglasio da je Sporazum RSMD i dalje neophodan.

„Čak i sada, u kriznim međunarodnim okolnostima, on predstavlja garanciju za makar i delimično obuzdavanje čitavog niza pretnji od potencijalnog protivnika. Ne svih, ali makar nekih“, rekao je on.

Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.

Stejt department je ranije saopštio da su SAD i dalje privržene Sporazumu RSMD i da su spremne da obustave istraživački rad u ovoj oblasti ukoliko Rusija bude poštovala odredbe dokumenta.