Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Al Kaida sprema novi islamski emirat

Borci ISIS-a Foto: Twitter

Al Kaida sprema novi islamski emirat

Al-Nusra se već pozicionirala u vlasti u određenim delovima Sirije u kojima su na snagu verski zakoni, kroz kampove za obuku prolaze nove generacije koje će se boriti protiv Zapada i to je veća pretnja od ID-a, istiće analitičar za Bliski istok Čar

Svet
Izvor: index.hr

Dok se protiv Islamske države vodi međunarodna kampanja, Al Kaida jača i prikuplja snagu, tvrdi analitičar za Bliski Istok Čarls Lister, a prenosi Independent.

- Nakon pet godina Al Kaida je spremna da osnuje novi "Islamski emirat" - kaže Lister i dodaje da Al-Nusra, koja je njen ogranak u Siriji, dobija sve jaču lokalnu podršku i jača uticaj na svojoj teritoriji.

- Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njeni saveznici vode žestoku borbu za uticaj s najjačim saveznicima Al Kaide. Posledice ignorisanja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se umanje ambicije Al-Nusre je ponovno osnaživanje umerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome se Zapad mora okrenuti - smatra Lister.

Sve je više mladih Sirijaca, ogorčenih režimom Bašara al-Asada, koji se okreću al-Nusra frontu jer im daje velike plate, nekoliko puta veće od plate Slobodne sirijske vojske.

Američki Institut za studije rata upozorio je ranije ove godine da Al-Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmerena na ID, a za to vreme oni rade na infrastrukturi i podršci na svim nivoima lokalne vlasti i u verskim strukturama.

Kako kaže analitičarka Dženiferr Cafarela, al-Nusra ima na hiljade militanata u svojim redovima i 19 kampova za obuku. Upozorava kako je ta grupa postala mnogo opasnija od ID, zbog podrške koju daje sirijskog opoziciji na lokalnim nivoima, a koju bi kasnije mogla da okrene u svoju korist.

Al-Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim delovima Sirije u kojima su na snazi verski zakoni.

- Za to vreme kroz vojsku i verske kampove za obuku dece stvaraju novu generaciju boraca koja će krenuti u rat protiv Zapada. Moramo pomeriti fokus sa ID jer je Al-Nusra mnogo veća pretnja - zaključila je Carafela.