Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIČKA GENERALKA: Rusija saznala neprocenjive informacije o avionu "F-22"

Foto: airforce.ru

AMERIČKA GENERALKA: Rusija saznala neprocenjive informacije o avionu "F-22"

Konflikt na Bliskom istoku pružio je Rusiji jedinstvenu priliku da proceni sposobnosti američkih aviona, a posebno najnovijih F-22.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Nebo nad Irakom, a posebno Sirijom, postalo je pravi kovčeg sa blagom informacija za Ruse o našim akcijama“, izjavila je Vera Lin Džejmison, general-pukovnik američke avijacije za portal „Biznis insajder“.

Informacije koje je ruska strana mogla da dobije o aktivnostima američkog vazduhoplovstva Džejmisonova je nazvala „neprocenjivim“, prenosi Glas Moskve.

Tokom kampanje u Siriji, Rusija je videla taktiku, ponašanje, radare i termalne potpise najboljeg američkog lovca, F-22.

„Ruska strana može mnogo da sazna samo gledajući taktiku i tehniku koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavio je ekspert Kraljevskog instituta za odbrambene studije u Velikoj Britaniji Džastin Bronk.

Prema njegovim rečima, praksa praćenja ovakvih aviona, kao što je F-22, uz pomoć radara, može doneti velike koristi vazdušno-kosmičkim snagama Rusije.

To je zbog činjenice da se američki lovac oslanja na svoju slabu primetnost kao glavnu prednost nad ruskim protivnicima, koji imaju u najmanju ruku slične performanse, ako ga čak i ne prevazilaze u direktnoj vazdušnoj borbi.

Kao rezultat toga, superiornost „nevidljivih“ aviona kao što je F-22 može da bude ozbiljno podrivena, piše „Biznis insajder“.