Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Američki istoričar OČITAO LEKCIJU: Zna se ko je porazio naciste!

Foto: http://srednjeskole.edukacija.rs

Američki istoričar OČITAO LEKCIJU: Zna se ko je porazio naciste!

Američki istoričar Stiven Koen za časopis “The Nation” podsetio je američke političare ko je zaista odneo pobedu nad nacističkom Nemačkom.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Većina Amerikanaca danas veruje da smo “porazili nacističku Nemačku”, baš kao i bivši predsednik Obama koji je na 70. godišnjicu završetka rata promovisao zabludu koja se može videti u holivudskim filmovima - američki dolazak u Normandiju u junu 1944. godine kao početak i kraja rata protiv Hitlerove Nemačke”, piše Koen, a prenosi Glas Moskve.

On dalje navodi da SAD tokom rata uglavnom nisu napuštali pacifički teatar vojnih dejstava.

“Amerika je osvojila rat u Pacifiku protiv Japana, ali se Sovjetski Savez borio i uništio Hitlerovu ratnu mašinu na "Istočnom frontu" gotovo sam od 1941. do 1944. godine, iz Moskve, Kurska i Staljingrada, i na kraju u Berlinu 1945. godine. Oko 75 do 80 odsto gubitaka u borbenim dejstvima Vermaht je imao u sukobu sa Crvenom armijom”.

“Sovjetski gubici su bili gotovo nezamislivi. Više od 27 miliona sovjetskih građana je poginulo, 60 do 70 odsto etničkih Rusa”.

“Možda je upečatljivo, samo tri od stotinu dečaka koji su završili srednju školu 1941-42. vratilo se iz rata. To je značilo da milioni sovjetske dece nije znalo svoje očeve”.

“To je u velikoj meri objašnjenje zašto tako mnogo Rusa, a ne samo Kremlj, gledaju sa groženjem NATO kretene koji prilaze do granica njihove zemlje od kasnih 1990-ih; zašto ih vređa politička pretenzija Vašingtona prema bivšim sovjetskim republikama Ukrajini i Gruziji; i zašto za aktuelno gomilanje NATO-a u baltičkim državama i Poljskoj kažu da nikada nije toliko Zapadna vojna sila okupirala ruske granice od nacističke invazije u junu 1941.”, objašnjava američki istoričar.

Devetog maja narod Rusije odaje poštu poginulima u borbi protiv fašizma, a američki establišment bavi se u tom trenutku traženjem "marioneta Kremlja" i nastavlja da kritikuje rusko rukovodstvo, piše Koen koji je uveren da je takva pozicija Vašintona kontraproduktivna.

“Lideri američke Demokratske partije trebalo bi na Dan pobede da se upute u Rusiju i tamo odaju poštu palima u borbi protiv nacističke Nemačke. Oni međutim, raspiruju novi hladni rat, nastojeći da definitivno posvađaju Belu kuću i Kremlj”, zaključuje istoričar Stiven Koen.