Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIČKI LOVAC P-8A USTUKNUO pri neočekivanom susretu sa ruskim Su-30

Foto: airforce.ru

AMERIČKI LOVAC P-8A USTUKNUO pri neočekivanom susretu sa ruskim Su-30

Američka vojska tvrdi da je ruski lovac 9. maja proleteo na rastojanju od 9 metara od izviđačkog aviona Ratnog vazduhoplovstva SAD iznad Crnog mora, javlja televizija En-Bi-Si.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Predstavnica Ratne mornarice kapetan Pamela Kunce saopštila je da se ruski lovac Su-27 približio P-8A „posejdonu“ dok je američki avion ispunjavao redovni zadatak u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su „9. maja oko 12 sati po moskovskom vremenu ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora otkrila vazdušni cilj koji se približavao državnim granicama Rusije“.

Radi presretanja bila su podignuta dva lovca Su-30 iz sastava dežurnih snaga PVO Južnog vojnog okruga, prenosi Glas Moskve.

Ruski lovac je izveo manevar „pozdrava“ američkog pilota, nakon čega je američki izviđački avion promenio pravac i udaljio se od ruskih granica.

Navedeno je da je po mišljenju komandira američkog aviona saradnja dva aviona bila bezbedna i profesionalna.

Ranije je američko Ratno vazduhoplovstvo podiglo dva lovca F-22 i avion za rano otkrivanje E-3 radi presretanja dva ruska Tu-95 u blizini obale Aljaske. Saopšteno je bilo da su lovci pratili ruske bombardere, „dok ovi nisu promenili pravac prema svojoj bazi na istoku Rusije“.

Ministarstvo odbrane Rusije je više puta saopštavalo da se svi letovi Vazdušno-kosmičkih snaga realizuju u strogom skladu sa međunarodnim pravilima.