Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIČKI MEDIJI tvrde da F-35 ne može da pobedi ruski Su-35

Američki lovac F35/ Foto: eskipaper.com

AMERIČKI MEDIJI tvrde da F-35 ne može da pobedi ruski Su-35

Iako su SAD potrošile oko milijardu dolara na razvoj lovca F-35, medji u toj zemlji su ocenili da "ni za milion godina" neće biti kao Su-35

Svet
Izvor: Sputnjik

List "Biznis insajder" piše da su vojni stračnjaci još u ranim fazama razvoja ukazivali na činjenicu da je sposobnost F-35 da vodi vazdušnu borbu inferiorna čak i u odnosu na F-16, koji ovaj avion treba da zameni. Isti medij navodi da su kasnije neke greške ispravljene, ali je akcenat kod F-35 više usmeren na nevidljivost, pri čemu se manje pažnje posvećuje borbenim karakteristikama.

Saradnik Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Velike Britanije Džastin Bronk smatra da iako svaki verodostojan izveštaj ukazuje na to da će F-35 nadmašivati u nevidljivosti ruskog najmodernijeg lovca, ipak efikasnost u borbi zavisi od drugih pokazatelja.

"’Tajfun‘ i Su-35 imaju pozitivnu vrednost koeficijenta odnosa potisak—težina (odnos potiska na težinu letelice) prilikom borbenog opterećenja, što znači da oni mnogo efikasnije mogu da ubrzaju, uključujući i vertikalno, od F-35. Istovremeno Su-35 je mnogo pokretljiviji“, objašnjava Bronk.

„Upravo iz tog razloga stariji lovci, kao Su-35 ili ’tajfun‘, verovatno mogu da unište F-35 u borbi izbliza“, navodi se u tekstu "Biznis lidera".

F-35 takođe ima pozitivan koeficijent odnosa potisak—masa, ali nije sasvim jasno da li će on biti od koristi avionu jer ima mala krila i ceo dizajn je više fokusiran na nevidljivost nego na pokretljivost, što će negativno uticati na borbene osobine lovca.

„Na taj način F-35 najverovatnije ne bi mogao da pobedi u vazdušnoj borbi sa Su-35 ili ’tajfunom‘“, zaključuje autor teksta.