Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Američki stručnjak: RUSIJA PREVAZILAZI SAD u razvoju borbenih robota

Foto: svpressa.ru

Američki stručnjak: RUSIJA PREVAZILAZI SAD u razvoju borbenih robota

​Rusija počinje da prevazilazi Sjedinjene Države na polju bespilotnih borbenih sistema.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je navedeno u članku američkog stručnjaka Samjuela Bendeta, objavljenog u publikaciji “Defence One”.

Kao što ističe autor, Moskva proizvodi sopstvene bespilotne letelice ("Эleron") ili pod licencom (Zastava i Forpost), prenosi Glas Moskve.

Manji su, lakši za korišćenje i jeftiniji od američkih pandana, tako da se mogu koristiti bez straha od gubitka, piše stručnjak.

Pored toga, Rusija smanjuje jaz sa Sjedinjenim Državama u oblasti udarnih bespilotnih letelica - na leto je predstavljen UAV "Orion" sa dugim trajanjem letova, a do 2020. godine ruska vojska dobiće bespilotne letelice iz “MiG”-a i “Suhoja”. Isto tako, ministarstvo odbrane planira da stvori "rojeve bespilotnih letelica sa veštačkom inteligencijom", naglašava Bendet.

Govoreći o kopnenim kompleksima, autor članka beleži da Moskva već aktivno koristi robote za uklanjanje mina i izviđanje.

Dakle, u Siriji su uspešno iskorišćeni "Uran-6", "Skarab" i "Sfera". Pored toga, uskoro će biti usvojeni teški borbeni roboti (Uran-9 i Vihor) i srednji (Nerehta i Platforma-M), dodao je stručnjak.

U isto vreme, Bendet piše, SAD su "oprezne" i planiraju samo razvoj robota za podršku na zemlji.

“Rusija brzo smanjuje jaz, naročito u oblasti autonomnih sistema, i krajnje je vreme da američko vojno rukovodstvo razmisli o ovome”, zaključio je stručnjak.