Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIKA OCENILA koja je ruska vojna taktika

Foto: defence.ru

AMERIKA OCENILA koja je ruska vojna taktika

​Ruska vojska se trenutno ne kladi na broj vojnika, već na taktiku i visoke tehnologije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Do ovog zaključka u svojoj novoj studiji dolaze analitičari američkog centra RAND.

Zapaženo je da trenutno nema znakova da se Rusija zalaže za vojni sukob u punoj veličini, a ruske oružane snage "prilagodile su se kako bi osigurale efikasnu zaštitu svoje otadžbine", prenosi Glas Moskve.

"Rusija nastoji da ograniči bilo kakve pretnje na svojoj granici koje bi mogle oštetiti centralne oblasti, kao što su nosači aviona; brodovi sposobni da napadaju zemaljske ciljeve ili pružaju anti-raketnu odbranu, strane baze i neke vrste aviona", stoji u studiji.

Istovremeno, RAND naglašava da su reforme poslednjih godina omogućile značajno povećanje borbene gotovosti većine kopnenih snaga. Kao rezultat, ako je potrebno, Rusija može brzo premestiti veze.

U međuvremenu, glavno "osiguranje" Moskve u slučaju vojnog sukoba, eksperti vide u nuklearnom arsenalu, koji može koristiti u slučaju sukoba.

Govoreći o taktici borbe, američki stručnjaci napominju da će umesto pokušaja prevladavanja potencijalnih neprijateljskih snaga "na čelu", ruske vojske koristiti manevre za otkrivanje i uklanjanje neprijateljskih snaga, a zatim ih uništiti masovnom artiljerijom.

Konačno, stručnjaci zaključuju, Rusija će tradicionalne metode ratovanja kombinovati sa netradicionalnim, među kojima su civilna pomoć i upotreba posebnih snaga koje su pokazale svoju efikasnost u Siriji.