Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIKA PRIZNAJE: Rusija bi nas mogla pobediti ako izbije rat

Foto: Printscreen

AMERIKA PRIZNAJE: Rusija bi nas mogla pobediti ako izbije rat

​SAD bi mogle pod određenim probabilističkim pretpostavkama da izgube budući rat.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Oružane snage SAD zaostaju za procesom modernizacije snaga svojih glavnih protivnika, ne može adekvatno da se odupre izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i mogle bi da izgube potencijalni rat sa Kinom ili Rusijom, pokazuje istraživanje američkog centra Rand.

Prema tekstu izveštaja, Rusija i Kina trenutno predstavljaju dva glavna izazova za važne nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Glas Moskve.

Prema mišljenju autora, mogućnosti ove dve zemlje, koje se nazivaju "jakim rivalima“, značajno su porasle i pod određenim okolnostima SAD bi mogle da izgube rat od njih.

U istraživanju se napominje da Pentagon nastavlja da koristi strategiju "dva regionalna rata“ u planiranju, iako bi u sadašnjoj situaciji SAD trebalo da se pripreme "za jedan veliki rat“.

Ovaj jaz se delom objašnjava činjenicom što su danas američke snage prevelike da bi učestvovale u jednom velikom ratu i nisu sposobne da održe korak sa modernizacijom svojih rivala — velikih sila.

Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno sredstava da se nose sa glavnim izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i nisu dovoljno spremne da dobiju maksimalnu operativnu korist od mnogih svojih postojećih jedinica - pokazuje istraživanje.

Prema procenama ovog izveštaja oružanih snaga, SAD bi mogle pod određenim probabilističkim pretpostavkama da izgube budući rat.