Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIKA STRAHUJE: Pokrenuli se ruski "sateliti-ubice"

Foto: mobilmusic.ru

AMERIKA STRAHUJE: Pokrenuli se ruski "sateliti-ubice"

Amerika je ponovo zabrinuta da će uz pomoć „satelita-ubica“ Rusija likvidirati satelite protivnika.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kosmički aparati koji su proizvedeni u Rusiji, a koje su na zapadu prozvali „satelitima-ubicama“ ponovo daju znake života, nakon skoro dve godine spavanja, piše britanski „Dejli mejl“, a prenosi Glas Moskve.

U pitanju su sateliti „Kosmos 2491“, „Kosmos 2499“ i „Kosmos 2504“, koji su poslati u orbitu u periodu 2013-2015. godine. Bez obzira na izjave Olega Ostapenka, u to vreme rukovodioca „Roskosmosa”, da su aparati obični telekomunikacioni sateliti, američki i evropski eksperti smatraju da se mogu koristiti za vođenje borbi ili uništavanje drugih satelita.

Navedeno je da većina orbitalnih svemirskih aparata nema sopstveni motor i da zato nije u stanju da manevriše u kosmosu.

Međutim, kako je saopštio američki vojni reporter Dejvid Ejksim, nakon nekog vremena praćenja, posmatrači su primetili da je satelit „Kosmos 2499“ značajno promenio svoju orbitu.

Tada je američka strana izrazila zabrinutost da će uz pomoć „satelita-ubica“ Rusija početi svemirsku trku u naoružanju i da može likvidirati satelite država-oponenata.

Poslednji od navodnih „satelita-ubica“ u orbitu je poslat „Kosmos 2509“. Od tada on nije davao znake života, ali sada, iznenada, on i „2499“ su počeli da vrše manevre.

„Interesantno je da su aparati koji ’spavaju‘ skoro dve godine ponovo oživeli. Jedna od strategija da svoji sateliti postanu neprimetni je da se neko vreme pretvaraju da su samo kosmičko smeće, a da se zatim upotrebe“, prokomentarisao je za list predstavnik saveza zabrinutih naučnika SAD Laura Grego.

Sve ovo je dovelo do toga da na Zapadu ponovo strahuju da će Rusija biti preveliki izazov u Kosmosu.