Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Amerikanci otpočeli kopnenu ofanzivu na ID?

Ilustracija NB

Amerikanci otpočeli kopnenu ofanzivu na ID?

Fotograf Frans presa uslikao Amerikance koji se nalaze na 50 kilometara od uporišta džihadista, grada Rake

Svet
Izvor: B92.net

Pripadnici američkih specijalnih snaga su primećeni u severnom delu Sirije kao pripadnici kurdskih milicija u borbi protiv Islamske države.

Kako prenose svetski mediji, fotograf agencije Frans pres je fotografisao Amerikance koji se bore u selu Fatisa, oko 50 kilometara odaljenom od Rake, nezvanične prestonice džihadista i glavne mete kako američkih, tako i ruskih vazdušnih udara.

Kurdske milicije na tom području pružaju podršku u kopnenoj ofanzivi Demokratskim snagama Sirije, a u okviru njih ratuju i američki državljani, koji ne nose oznake svoje države, već su snimljeni u kurdskim uniformama.

Sirijska opozicija je krenula u ofanzivu na Raku nakon tajne posete američkog generala Džozefa Vogela, koji, kao i zvanični Vašington, insistira da su američki vojnici tamo samo da bi “pomogli i savetovali lokalne borce“.

Vašington post je potvrdio spekulacije da se radi o Amerikancima i objavio da su oni snimljeni kako rukuju bacačem granata tipa MK 47, koji je specijalizovano oružje američkih specijalnih jedinica.

Prema fotografu agencije Frans pres, u selu Fatisa nalazi se više desetina američkih vojnika, a Bela kuća je priznala da na teritoriji Sirije deluje oko 300 operativaca.