Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Astrahan - RUSKA KAPIJA ZA ORIJENT

Foto: livejournal

Astrahan - RUSKA KAPIJA ZA ORIJENT

​Ruski grad Astrahan u istoimenoj oblasti poznat je po mnogo čemu, ali najviše po svojoj lepoti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Reč je o gradu koji vodi poreklo iz 6. veka, kada je bio značajna pijaca između Evrope i Kaspijskog mora. Od 13. veka tu su se naselili Tatari. Grad je postao središte jednog tatarskog kaganata, a od 1554. godine, od vremena Ivana Groznog prešao je pod vlast Rusije. Godine 1569. Astrahan su opsele otomanske trupe, ali su bile prinuđene da se povuku u neredu.

Turci su odustali od napada na Astrahan, omogućivši tako Rusima da plove čitavom Volgom. Tako je u 17. veku grad postao kapija ruskog prodora na Orijent.

Upravo zato ovaj grad često nosi naziv “Biser Volge”, piše Glas Moskve.

Inače, Astrahan se nalazi 1.500 kilometara jugo-istočno od Moskve, a let do ruske prestonice traje dva sata.

U ovom gradu ima oko 120 velikih i srednjih preduzeća, a centar je i ribolova i lova.

Trenutno, šest vrsta jesetra živi u Volgo-kaspijskom slivu, ali samo tri vrste - Beluga, Ruska jesetra i kečiga imaju komercijalnu vrednost, a ostale su ugrožene i na ivici su istrebljenja.

Ribolov u Astrahan regionu privlači posetioce u svako doba godine. Tako se samo menja vrsta ulova. Tokom godine mogu se loviti kaspijska vobla, deverika, smuđ i štuka. Svake godine popularnost ribolovačke rekreacije u Astrahan regionu samo se povećava.

Sezona lova počinje početkom septembra i traje do kraja februara. Ovde ćete naći nepregledne livade, beskrajne stepe, brojna jezera i kanale, obrasle trskom duž obale. Ova kombinacija Astrahansku oblast čini uzbudljivom i raznovrsnom za lov.

Astrahan je poznat po proizvodnji lubenica i taj glas ga bije širom Rusije.

Kultura u ovom ruskom gradu je na zavidnom nivou, pa tako ima četiri pozorišta, a državna opera i balet otvoreni su 2011. godine i to je jedno od najvećih pozorišta u Evropi.

Istorija ovaj grad izuzetno veže za ruskog cara Petra Velikog koji je odmah uočio prirodne resurse i lepote Astrahana.

Car je nastojao da razvije celu oblast pomoću trgovine i industrije, ali i lova i ribolova, uzgoja lubenica i proizvodnje nutrata.

Može se slobodno reći da je Petar Veliki prepoznavao pravi potencijal Astrahana i znao da ga ceni. Godine 1717. njegovom uredbom osnovana je Astrahanska pokrajina, te zato u ovom gradu stoji spomenik velikom ruskom caru.