Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AUSTRALIJA: Procureli izveštaji o zlostavljanju migranata

Ilustr/ Foto: NB

AUSTRALIJA: Procureli izveštaji o zlostavljanju migranata

Hiljade izveštaja koji su procureli, a sadrže detalje o seksualnim zlostavljanjima dece i samopovređivanjima u izbegličkom naselju Nauru u Australiji, objavljeni su danas.

Svet
Izvor: Tanjug

Pod nadzorom policije Kanbere, lica koja traže azil, a koja dolaze brodom šalju se na ostrva u udaljenoj pacifičkoj oblasti Nauru ili Papua, ostva u Novoj Gvineji.

Iako je dolazak brodova u Australiju prekinut, 442 ljudi je, odbijajući da se vrate kući, ostalo u Nauruu, a skoro duplo više ih je u Manusu.

Više od 2.000 izveštaja o incidentima, dospelo je u redakciju australijskog Gardijana, u kojima se opisuju seksualna zlostavljanja dece, napadi i mentalne patnje, prenosi AFP.

U izveštajima se navodi da čuvari prete dečacima smrću, a da je tuširanje dozvoljeno samo devojkama koje za uzvrat pristanu na seksualne usluge.

Mentalni stres izazvan produženog pritvorom smatralo se uzrokom slučajeva samopovređivanjima, među kojima ima najviše pokušaja žena da se obese, kao i devojke koje su ušile sebi usne.

Jedna devojka je u izveštaju napisala "Treba mi smrt. Želim što pre da umrem".

Gardijan navodi da su izveštaje pisali zaposleni i stanovnici centra i istakao da se radi o najvećem "curenju dokumenata iz australijskog migracionog sistema".

Australijski premijer Malkolm Ternbul rekao je da će objavljeni materijal biti ispitan "da vidi da li u centru postoje žalbe i da li su optužbe upućene na pravu adresu".