Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Australijanac proglašen krivim za regrutovanje boraca za IS

Foto: sxc.hu

Australijanac proglašen krivim za regrutovanje boraca za IS

Australijski sud proglasio je danas krivim svog državljana Hamdija Al Kudsija za regrutovanje sedmorice mladića za borbu u Siriji na strani samozvane Islamske države i ogranaka Al Kaide, od kojih su najmanje dvojica poginula u Siriji.

Svet
Izvor: Tanjug

Al Kudsi (42) je prva osoba koja je u Australiji bila optužena za regrutovanje i slanje boraca u Siriju, preneo je Rojters.

Vrhovni sud australijske savezne države Novi Južni Vels u Sidneju je Al Kudsija proglasio krivim za podsticanje sedmorice mladića na borbu na strani ekstremističkih grupa tokom 2013. godine.

Svaka od sedam tačaka optužnice nosi zatvorsku kaznu od deset godina, a sud će kaznu odrediti naknadno.

Dosad je stotinjak ljudi napustilo Australiju da bi se u Siriji borili na strani grupa poput IS, izjavio je početkom godine australijski ministar za imigraciju.

Australija, čvrsti saveznik SAD, od 2014. je na velikom oprezu od terorističkih napada domaćih terorista, a vlasti navode da su od tada sprečili više takvih napada.

U toj zemlji je ipak bilo više napada "terorista samotnjaka", uključujući talačku krizu u jednom kafiću u Sidneju 2014. godine, u kojoj je ubijeno dvoje talaca, dok je napadača ubila policija.