Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrija: Sve ukazuje na nove izbore

Foto: cesid.org

Austrija: Sve ukazuje na nove izbore

Među vladajućim političkim strankama u Austriji, SPO i OVP, raste nervoza zbog naznaka da bi Ustavni sud mogao pozitivno da odgovori na žalbu Slobodarske partije (FPO), koja je osporila predsedničke izbore zbog brojnih nepravilnosti.

Svet
Izvor: Tanjug

Ustavni sud, prema pisanju austrijske štampe, mogao bi se odlučiti za ponavljanje drugog kruga glasanja, što bi se dogodilo na jesen.

Istovremeno, u delovima dve vladajuće stranke sve su glasniji zahtevi za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Prethodnih dana sve je više naznaka da bi Ustavni sud mogao dati pravo FPO.

Od ponedeljka će, naime, početi četvorodnevno, javno, saslušanje oko 90 svedoka.

U slučaju da Ustavni sud odluči da se ponovi drugi krug predsedničkih izbora, prema proceni ministra unutrašnjih poslova Volfgangu Sobotki, glasanje bi se održalo na jesen, a kao najverovatniji termin pominje se 23. oktobar.

Na žalbi od 150 strana FPO je navela niz nepravilnosti, a eksperti smatraju da je osporavanje ishoda izbora dobro dokumentovano.

Nepravilnost, koja bi mogla navesti Ustavni sud da odluči u korist ponavljanja izbora, jeste tvrdnja FPO da je u sedam opština prebrojavanje ukupno 58.374 glasova sprovedeno od strane nenadležnih lica.

Inače, Aleksander van der Belen pobedio je u drugom krugu glasanja sa 30.863 glasova prednosti protivkandidata Norberta Hofera.

Usled toga vlada pod kancelarom Kristijanom Kernom, koja je pre mesec danas prošla izvesne promene, mogla bi se naći pred problemom.

Iako se Kern i njegov koalicioni partner, vicekancelar i šef OVP Rajnhold Miterlener trudi da prikažu saradnju, sve je više problema iza kulisa.

Neslaganja postoje o mnogim pitanjima, zbog čega je koalicija pred stalnom opasnošću da se raspadne.

U SPO, kako prenose mediji, spremaju se za prevremene parlamentarne izbore, a i u OVP tvrde da će najkasnije u ovo vreme iduće godine biti održano glasanje.

U OVP gotovo je već sada izvesno da bi mladi, veoma popularni šef diplomatije, Sebastijan Kurc, najkasnije tri meseca pred izbore, mogao biti postavljen kao glavni kandidat.