Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrija: Ustavni sud razmatra osporavanje izbora

Foto: Tanjug

Austrija: Ustavni sud razmatra osporavanje izbora

Ustavni sud Austrije započeo je danas razmatranje žalbe Slobodarske partije Austrije (FPO) na drugi krug predsedničkih izbora, na kojima je tesno pobedio Aleksander van der Belen, nekadašnji dugogodišnji šef Zelenih.

Svet
Izvor: Tanjug

Ukupno će, u naredna četiri dana, 14 sudija Ustavnog suda saslušati 90 svedoka, kako bi utvrdili da li je bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

"Upuštamo se u nešto sasvim novo", konstatovala je Maria Vindhager pravni zastupnik Zelenih, koja će suprostaviti svoje stavove sa advokatima FPO Diterom Bemdorferom i Gregorom Vendeom, koji su u žalbi, na 150 stranica, naveli niz nepravilnosti za koje tvrde da su uticale na ishod glasanja.

Posao Ustavnog suda, koji je odlučio da razmatranje bude javno, mogao bi biti nešto novo u Austriji, jer do sada najviši sud nije bio suočen sa tako obimnim dokaznim postupkom.

Takođe je novina što bi rezultat razmatranja mogao biti poništavanje ishoda izbora na saveznom nivou.

U drugom krugu glasanja Van der Belen osvojio je svega 30.863 glasova više od kandidata FPO Norberta Hofera, a FPO je u svojoj žalbi osporila više od te razlike u glasovima, posebno glasove pristigle putem pošte.

Interesovanje medija za javnim razmatranjem žalbe je ogromno, te su svoje prisustvo najavili ne samo austrijski, već i međunarodni mediji.

Sudije Ustavnog suda treba da utvrde da li je bilo nepravilnosti na izborima, i da li su te nepravilnosti bile tako teške da su uticale na ishod glasanja.

FPO je uverena da je bilo toliko nepravilnosti da su uticale na konačan ishod, tvrdeći da je bilo nepravilnog prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte u 94 od 113 izbornih komisija.

Savezna izborna komisija odbacila je tvrdnje o nepravilnom prebrojavanju glasova, pozivajući se na potpisane protokole opštinskih izbornih komisija koji su tako potvrdili ispravnost izbora.

Posebno zbog te činjenice postupak pred Ustavnim sudom postaje interesantan, jer će pojedini svedoci morati da potvrde da su pogrešno protokolisali izbore.

Presuda Ustavnog suda očekuje se do 6. jula, to jest dva dana pred kraj mandata aktuelnog predsednika Austrije Hajnca Fišera.