Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrija ZAHVALNA LAVROVU što je spasao sastanak šefova država OEBS-a

Foto: polit.ru

Austrija ZAHVALNA LAVROVU što je spasao sastanak šefova država OEBS-a

Austrijska informativna agencija tvrdi da je šef ruske diplomatije spasao Austriju

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov spasao je austrijsko predsedavanje OEBS-om od neuspeha i sprečio raskol same organizacije, javila je austrijska informativna agencija APA komentarišući rezultate neformalnog sastanka šefova država OEBS-a.

„Kriza bez presedana sa kompletiranjem osoblja, serijskim otkazivanjem posete političkih velikana. Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je teško mogao da sakrije svoju napetost pred početak neformalnog sastanka ministara OEBS-a u Mauerbahu. Šta ako se sastanak završi katastrofom? Na kraju, u pomoć austrijskom predsedavajućem u OEBS-u stigla je jedina zvezda sastanka — Rus Sergej Lavrov“, navela je agencija, a prenosi Glas Moskve.

APA je dodala da „uoči sednice, samo lenjivci nisu kritikovali Kurca što se pod njegovim predsedavanjem OEBS prvi put u svoj istoriji lišio visokih zvaničnika, među kojima i generalnog sekretara“.

Austrijska agencija je primetila da na neformalnom sastanku nije bilo ni nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela.

„Postojale su glasine da je austrijski kancelar nagovorio svog nemačkog kolegu iz socijal-demokratskog pokreta Zigmara Gabrijela da ne dođe u Mauerbah… Odnosi između nemačkog socijal-demokratskog ministra inostranih poslova i Kurca su nategnuti, o čemu svedoče verbalni napadi u javnosti za vreme sastanaka šefova diplomatija EU. Osim toga, ako je prošle godine na sednici u Postdamu bivši šef diplomatije Štajnmajer okupio 40 ministara, kod Kurca je doputovalo samo 29. Od toga je iz velikih država EU bio prisutan samo italijanski ministar, koji se priprema za predsedavanje 2018. godine“.

„Rezultat sastanka je postalo usaglašavanje stavova o zameni četiri pozicije u OEBS-u. Kurc je posebno zahvalio ruskom ministru Sergeju Lavrovu. Diplomate OEBS-a su naglasile da je Lavrov dao poseban doprinos u donošenju odluka… Ako jedinstvo opstane (do utvrđivanja kandidata), to će zaista biti džinovski uspeh austrijskog predsedavanja OEBS-u“, zaključuje APA.