Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrijska policija oduzela oružje Hrvatima koji su došli da odaju pomen ustašama

Hrvati na obeležavanju Foto: Twitter/azavada

Austrijska policija oduzela oružje Hrvatima koji su došli da odaju pomen ustašama

​Hrvatska danas obeležava 71. godišnjicu takozvane "blajburške tragedije", odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svetskom ratu.

Svet
Izvor: N1 Zagreb, Blic, Index.hr

Hrvatski državni vrh okupio se u selu Blajburg, blizu slovenačko-austrijske granice, a na komemoraciju je došlo i nekoliko hiljada ljudi, od kojih neki mašu zastavama s ustaškim simbolima i natpisima "Za dom spremni".

Na groblju Dobrava kod Maribora na putu prema Bleiburgu Karamarko, Reiner, Kovac, Tepes, Podolnjak, Brkic.

Televizija "N1" prenosi da će na čelu kolone koja predstavlja hrvatski državni vrh biti ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je i sam optužen za koketiranje s ustaštvom (sluča fotografije na kojoj je uslikan sa ustaškom kapom na glavi).

Na groblje Dobrava kraj Maribora jutros su stigli potpredsednik vlade Hrvatske Tomislav Karamarko,

predsednik Sabora Željko Reiner, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, potpredsednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar veterana Tomo Medved, ali i bivši ministar Mijo Crnoja.

Premijer Tihomir Orešković Blajburg je posetio juče, i poručio svima da se "dostojanstveno poklone žrtvama".

Komemoraciju na Blajburgu organizuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor, dok je supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Hrvatska vojska naoružana došla na komemoraciju

Počasnom vodu hrvatske vojske danas je uoči komemoracije oduzeto oružje od strane austrijske policije. Kako javlja Index.hr, austrijska policija zaustavila je počasni vod HV-a i ne dozvoljava im pristup komemoraciji.

Zapovednik voda preko prevodioca je uveravao policajca:

"Iz ove se puške ne može pucati. Služi samo za ceremonije", kazao je, ali ga policija nije poslušala.

Poterani su svi naoružani vojnici. Ne mogu ući u prostor za komemoraciju i vraćaju se kući.

Jedan od okupljenih kazao je: "Da su vam Sirijci, pustili biste ih, dok Hrvate opet razoružavate."

Austrijska policija odvela je pripadnike HV-a oko kilometar od komemoracije i svaku pušku fotografiše posebno.

Ovaj skandal je komentarisao HNS-ov Boris Blažeković, bivši izaslanik Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Vojska naoružana ne sme preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdi Sabor te na kraju predsednica. To je nedozvoljivo i taj dilentantizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, očito tu niko ne zna kako se država vodi. Za dva vojnika koji sudeluju na misiji u Somaliji Sabor je morao odobriti odlazak s oružjem preko granica", objasnio je Blažeković.

Slučaj Blajburg

Slučaj Blajburg odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata tokom maja 1945, kada je na desetine hiljada vojnika povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije nakon kraha Hitlerovog režima, bilo ponovo vraćeno u zemlju i likvidirano u znak odmazde zbog stravičnih zločina u ime ustaškog i nacističkog režima.

Događaj je dobio ime po koruškom pograničnom mestu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici. Ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaškog pokreta.