Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AUTOBUSI BEZ VOZAČA uskoro u Rusiji

Foto: 360tv.ru

AUTOBUSI BEZ VOZAČA uskoro u Rusiji

Probni modeli putničkih električnih autobusa bez vozača koristiće se za prevoz navijača na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Elektro-autobuse bez vozača su razvili stručnjaci iz naučnoistraživačkog inženjerijskog instituta „NAMI” zajedno sa kompanijom „KamAZ

Na sajmu “Innoprom” predstavljeni su upravo ti probni modeli, a prema rečima zamenika generalnog direktora državnog naučnog centra „NAMI” Alekseja Gogenka, sada dolazi na red faza testiranja vozila u fabrici.

“Radimo na algorimu koji treba da obezbedi da ova bespilotna vozila budu bezbedna za prevoz ljudi”, rekao je Gogenko, a prenosi Glas Moskve.

Glavni cilj projekta je prevoz navijača, turista, radnika preduzeća i poslovnih centara.

“Sledeći korak je stvaranje nekoliko prototipova koji bi trebali da budu korišćeni na Svetskom prvenstvom u fudbalu. To će biti unapređeni modeli”, rekao je on.

Kompanija „KamAZ” zajedno sa „NAMI” planira da započne serijsku proizvodnju bespilotnih autobusa. Oni imaju elektro-motor, maksimalna brzina im je 60 kilometara na čas. Mogu automatski da se kreću putevima na kojima postoji saobraćajna signalizacija.

Po prvi put je “KamAZ” prikazao prototip autobusa bez vozača na Moskovskom sajmu automobila u avgustu 2016. godine.

Holding “Volgobas” takođe radi na prototipu autobusa bez vozača pod imenom “Matrioška”, za koji je najavljeno da će biti završen ove godine.