Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija je i ograničavanje napretka

Foto: teimun.org

Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija je i ograničavanje napretka

Mediji, uključujući, i sve više, nove onjaln/internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju - ocenio je Ban.

Svet
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, da je veoma zabrinut zbog "sve većeg restriktivnog okruženja" u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija.

- Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve - naveo je Ban u saopštenju.

Prvi čovek svetske organizacije je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a, pravo na informisanje od slobode medija.

- Svake godine obeležavamo Svetski dan slobode medija kako bismo istakli osnovne principe, da bismo zaštitili nezavisnosti medija i da bismo odali poštu medijskim radnicima koji su rizikovali i izgubili svoje živote dok su obavljali svoju profesiju - poručio je Ban.

On je dodao da su sloboda medija i slobodan protok informacija neophodni ne samo da bi se informisali građani o ciljevima, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali.

- Mediji, uključujući, i sve više, nove onjaln/internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju - ocenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja.

- Ipak, novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema - rekao je Ban.

Generalni sekretar podsetio je da se ove godine Svetski dan slobode medija poklopio sa "tri velike prekretnice", odnosno usvajanjem prvog zakona o slobodi informisanja u svetu na teritoriji današnje Švedske i Finske pre 250 godina, kao i usvajanjem Vindhok deklaracije o principima slobode štampe pre 25 godina.

- Na kraju, 2016. godina je takođe i prva godina sprovođenja Ciljeva održivog razvoja - poručio je Ban.