Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ban osudio sve restriktivniju politiku prema izbeglicama

Ban Ki Mun/ Foto: AP via Beta

Ban osudio sve restriktivniju politiku prema izbeglicama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je danas "sve restriktivniju" politiku prema izbeglicama u Evropi.

Svet
Izvor: Tanjug

"Zabrinut sam što evropske zemlje sada usvajaju sve restriktivnije politike prema imigraciji i izbeglicama", istakao je Ban u govoru u austrijskom parlamentu.

Ban je naveo da takva politika "negativno utiče na obaveze zemalja članica prema međunarodnom humanitarnom i evropskom pravu".

Ova izjava generalnog sekretara UN usledila je dan nakon što je austrijski parlament usvojio rigorozni zakon o azilu, koji omogućava dodelu statusa azila samo na određeno vreme, naveo je AFP.

Zakon je usvojen glasovima poslanika vladajućih partija Socijaldemokratske partije (SPO), Narodne stranke (OVP), kao i uz podršku "Tim Stronah".

Protiv zakona nisu glasali samo poslanici opozicione stranke Zelenih, Slobodarske partije (FPO) i Neos-a, već i četiri poslanika vladajuće SPO kancelara Vernera Fajmana.

Usvajanje zakona bilo je propraćeno ubacivanjem letaka sa galerije za posetioce iznad poslanika SPO, sa porukom organizacija bliskih ovoj stranci „ne gazite preko leševa".

Protiv zakona glasali su poslanici SPO Katarina Kuharovic, Nurten Jilmaz, Ulrike Kenigsberger-Ludvig i Danijela Holcinger, koje su se usprotivile mogućnosti vlade da, uredbom, uvede specijalne mere za održavanje javnog reda i zaštitu unutrašnje bezbednosti za vreme sprovođenja graničnih kontrola.

To bi imalo kao posledicu da na granicama ne bi bili primani zahtevi za azil, već bi izbeglice bile vraćane u bezbedne susedne zemlje. Svaki tražilac azila, koji bi uspeo da uđe u zemlju, mogao bi, za razliku od onih na granici, da podnese zahtev ako se njihov put u Austriju ne može dokumentovati.

Privremene mere su ograničene na pola godine, ali mogu tri puta da budu produžavane za šest meseci.

Istovremeno se proširuje mogućnost pritvaranja migranata za koje je planirano proterivanje. Umesto do sada sedam dana ova mera može biti primenjena na dve nedelje. Što znači da migrant može provesti do 14 dana u pritvoru.

Glavna novina u zakonu je azil na ograničeno vreme, koji će biti primenjen na sve slučajeve koji su od 15. novembra ušli u zemlju.

Oni će dobijati status azilanta na tri godine, a ako se promeni bezbednosna situacija u zemljama porekla gube zaštitni status i moraju da se vrate u domovinu.

Ako se situacija u zemlji porekla ne promeni, što, prema zakonu godišnje proverava Ministarstvo unutrašnjih poslova, produžuje se status azilanata na neodređeno vreme.