Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Banka Islamske države" usred Berlina

Foto: isis.liveuamap.com

"Banka Islamske države" usred Berlina

Aktivisti za ljudska prava "ukrasili" su Ambasadu Saudijske Arabije u Berlinu zastavom Islamske države i natpisom "Daeš bank" (banka Islamske države), kako bi privukli pažnju na veze Saudijaca sa terorističkom organizacijom.

Svet
Izvor: Glas Srpske

To je inscenirao nemački umetnik Oliver Bienkovski kako bi upozorio na nepoštovanje ljudskih prava i podršku koju Saudijska Arabija daje ekstremistima.

- Prošle godine je Saudijska Arabija odsekla više glava nego ID, pa se ipak to kraljevstvo smatra strateškim partnerom Nemačke - rekao je Bienkovski objašnjavajući razloge svog akta. Istakao je da je protest trajao desetak minuta.

- Niti su me policija niti radnici ambasade uznemiravali, tako da sam neometano obavio svoj posao - dodao je Bienkovski. On je 2013. godine napravio sličan protest na američkoj ambasadi zbog nadgledanja koje vrši NSA. Protiv njega je tada podignuta optužnica zbog "vređanja organa i predstavnika stranih država", ali je ona kasnije odbačena.

Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u koaliciji protiv islamista koju predvodi SAD, ali veze saudijske kraljevske porodice s teroristima sve češće su meta kritika svetske javnosti i političara.

Saudijsku Arabiju redovno optužuju zbog podrške i finansiranja raznih terorističkih grupa koje pomažu saudijskom interesu u regiji. "Vikiliks" je 2009. godine objavio dokument u kome je Hilari Klinton, koja je tada bila državni sekretar SAD, rekla da Saudijska Arabija finansira ID, talibane i "Al-Kaidu", što su iz kraljevstva oštro odbacili.

U ratu u Siriji Saudijci podržavaju opoziciju čiji pojedini članovi usko sarađuju sa islamistima i "Al-Nusrom". Veruje se i da je vehabizam, oblik islama koji se promoviše u Saudijskoj Arabiji, indirektno ohrabrio uspon Islamske države. Poslednjih dana u SAD su veoma aktuelne optužbe da su visoki zvaničnici Rijada umešani u napad terorista na Njujork 2001. godine.

Kao deo projekcije, na saudijskoj ambasadi pojavio se i natpis "10 godina i 1.000 udaraca samo zbog blogovanja", što se odnosi na blogera Raifa Badavija koji se nalazi u zatvoru zbog kritikovanja saudijskih sveštenika i pozivanja na više slobode u društvu. On se već četiri godine nalazi iza rešetaka. Presuda je izazvala međunarodnu zabrinutost za Raifovo zdravlje, zbog čega je organizovano više protesta širom sveta. Pošto je primio 50 udaraca, otišao je na medicinski pregled na kojem su lekari utvrdili da više ne može primiti nijedan udarac jer mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Ipak, Saudijski vrhovni sud se nije obazirao na lekarske prognoze, pa mu broj udaraca nije smanjen i izvršenje kazne može biti nastavljeno bilo kada. Badavi je 2015. dobio nagradu "Saharov" za slobodu govora koju dodeljuje Evropski parlament.