Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"BARGUZIN": Glasine o suspenziji projekta nuklearnog voza u Rusiji

Foto: sdelanounas.ru

"BARGUZIN": Glasine o suspenziji projekta nuklearnog voza u Rusiji

​Vest o privremenoj suspenziji rada na stvaranju novog kompleksa ruskog “nuklearnog voza”, pronela se brzinom svetlosti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Dok pojedini mediji nagađaju pozivajući se na “nezvanične izvore” iz ministarstva odbrane, stručnjaci pak tumače da nema nikakve mogućnosti da je takva informacija tačna.

Oni, naime smatraju da je reč o svojevrsnoj “dimnoj zavesi” ruskog Ministarstva odbrane, piše Glas Moskve.

“Projekat “Barguzin” će se nastaviti jer je izuzetno važno da se održi strateška ravnoteža sa snagama Sjedinjenih Američkih Država. Sve i da je priča o suspenziji tačna, ja ipak očekujem da ova odluka može biti ispravljena u 2018. godini, u okviru narednog ciklusa sastanaka predsednika sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i vodećim preduzećima odbrambene industrije”, rekao je glavni urednik “Nacionalne odbrane” Igor Korotčenko.

Trenutno nema komentara ruskog Ministarstva odbrane o ovom pitanju.

Prema medijima, u 2016. godini, “Barguzin” je uspešno prošao prvu fazu testiranja raketa, tokom kojih su testirani posebno algoritmi za pripremu rakete za lansiranje, kako napušta lanser i kako lansirna oprema funkcioniše.

Prema izvoru u ruskoj odbrambenoj industriji, testovi letenja ove rakete trebalo bi da budu održani 2019. godine.

Komandant Strateških raketnih snaga Sergej Karakaev najavio je da će 2017. godine predsedniku Rusije predstaviti izveštaj o izgledima za raspoređivanje “Barguzina”.

"Nuklearni voz"

"Barguzin" je kompozicija koja se spolja ne razlikuje od konvencionalnog teretnog voza. U svojim vagonima nosi tri interkontinentalne balističke rakete sa 30 bojevih glava od 550 kilotona. Pored toga, tu su komandna mesta, tehnološki i tehnički sistemi, komunikacioni objekti i osoblje.

U slučaju pretnje nuklearnim ratom, “Barguzin” ulazi u patrolne rute i spaja se sa tokovima drugih železničkih vozova. Nakon naloga za borbeno dejstvo, voz se zaustavlja i priprema za pokretanje napada.

U roku od nekoliko minuta, lansiranje počinje.

Sovjetski pandan “Barguzinu” povučen je iz službe 2005. godine pod uslovima SNV-2 sporazuma. Sporazum SNV-3 ne zabranjuje stvaranje novih raketnih sistema.

Očekivalo se da će novi "Barguzin" znatno premašiti svog prethodnika u tačnosti, raketnom opsegu i drugim karakteristikama.