Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEŠUMNE NEMANI: Ruske podmornice postaju neuhvatljive za neprijatelja

Foto. Ministarstvo odbrane RF

BEŠUMNE NEMANI: Ruske podmornice postaju neuhvatljive za neprijatelja

U "crne rupe" usred okeana pretvoriće ih bešumne hermetičke električne pumpe

Svet
Autor: Glas Moskve

Najsavremenije ruske atomske podmornice 995 tipa „Borej-A“ i 885 „Jasenj-M“ pretvoriće se u crne rupe za protivničke submarine, protivpodmorničke i avione.

Postaće neulovljive za hidroakustičke stanice - glavno sredstvo za otkrivanje podmornica.

Ruske podmornice će faktički nestati sa protivničkih radara i hidrolokatora zahvaljujući modernim novim bešumnim hermetičkim pumpama koje se stoprocentno proizvode u Rusiji.

Ranije su sve i sovjetske i ruske atomske podmornice bile opremljene pumpama moldavskog naučno-tehničkog centra „Hidrotehnika“.

U svaku podmornicu su ugrađene desetine pumpi. One su, faktički, srce i krvotok submarina. Obezbeđuju cirkulaciju tečnosti u njihovim atomskim reaktorima, isplivavanje i zaranjanje, punjenje vodom torpednih aparata pre lansiranja projektila, hlađenje svih sistema i opreme podmornica, piše portal Glas Moskve.

Šum koji su pravile bio je možda i glavna slaba tačka atomskih podmornica. Njega su relativno lako lovili tuđi hidrolokatori.

Nove super-pumpe počela je da serijski proizvodi ruska firma LGM.

Njen izvršni direktor, Roman Pihtin, rekao je moskovskom dnevnom listu „Izvestiя“:

„Sve pumpe pripadaju četvrtoj, najvišoj kategoriji vibro-hidraulične tehnike. Njihove karakteristika su vrhunska tajna jer upravo pumpe i određuju fizički portret svake podmornice. Kad se znaju ti parametri - podmornicu je dosta lako „napipati“ unutar prirodnih šumova okeana“.

Pumpe LGM imaju prilično jednostavnu konstrukciju i male dimenzije. Toliko su bešumne da - i kada rade punom snagom - na njima može da se održi (da ne padne) „na kant“ postavljeni metalni novac.

Ruska vojna brodogradilišta za nacionalnu Ratnu flotu trenutno grade pet podmornica klase „Borej-A“ i šest klase „Jasenj-M“. Pumpe LGM upravo njima će omogućiti da postanu „crne rupe“ usred okeana.