Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEZ DOKAZA: Prekinuta istraga protiv 95 ruskih sportista

Foto: vk.com

BEZ DOKAZA: Prekinuta istraga protiv 95 ruskih sportista

Bez dokaza o dopingu, ruski sportisti su dugo bili izloženi sankcijama.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Svetska antidoping agencija (VADA) prekinula je istragu protiv 95 ruskih sportista koji su pomenuti u izveštaju predsedavajućeg nezavisne komisije VADA Ričarda Maklarena, saopštio je „Njujork tajms“.

Prema internom izveštaju koji je kružio među članovima te organizacije proteklih dana, u 95 od 96 slučajeva koji su razmatrani u ovom trenutku VADA nije našla ubedljive dokaze da su ruski sportisti kršili antidoping pravila. Imena sportista nisu saopštena, navodi Glas Moskve.

„Nema dovoljno dokaza da bi se tvrdilo da je ovih 95 sportista prekršilo antidoping pravila“, saopštio je generalni direktor VADA Oliver Nigli u internom pismu organizacije u koje je „Njujork tajms“ imao uvid.

Godine 2016. objavljena su dva dela izveštaja nezavisne komisije pod rukovodstvom Maklarena o upotrebi dopinga od strane ruskih sportista.

U izveštaju se tvrdilo da je više od hiljadu sportista učestvovalo u manipulaciji doping-testovima na različitim turnirima u 30 sportova.

Zbog tog izveštaja ruskih sportisti su trpeli brojne sankcije i zabrane učestvovanja na velikim takmičenjima.

Pored svega toga, velika imena ruskog sporta su uspela da se popnu na najviše tronove iako nisu mogli da ponosno ogrnu zastavu svoje zemlje.