Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bez značajnijih promena u turskoj vladi

Foto: https://twitter.com/trpresidency

Bez značajnijih promena u turskoj vladi

Najveću promenu predstavlja, izbor novog ministra za pitanja EU, pošto je Jildirim na to mesto imenovao portparola vladajuće stranke Omera Čelika umesto Volkana Bozkira koji je do sada bio na toj dužnosti.

Svet
Izvor: Tanjug

Novoimenovani turski premijer Binali Jildirim objavio je danas novi sastav vlade, dva dana nakon što mu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poverio mandat za formiranje vlade, a u novom Kabinetu zadržana je većina ključnih ministara, osim ministra za pitanja Evropske unije.

Tako je Mevlut Čavušoglu ostao ministar spoljnih poslova, Efkan Ala ministar unutrašnjih poslova, a Bekur Bozdag je i dalje na čelu Ministarstva pravde, dok je Mehmet Simsek i u novom sastavu Kabineta potpredsednik vlade zadužen za ekonomiju, prenosi AFP.

Najveću promenu predstavlja, međutim, izbor novog ministra za pitanja EU, pošto je Jildirim na to mesto imenovao portparola vladajuće stranke Omera Čelika umesto Volkana Bozkira koji je do sada bio na toj dužnosti.

Erdogan je danas odobrio novu vladu koju je njemu lojalni saveznik formirao uz obećanje da će sprovesti ustavne reforme kojim će se proširiti predsednička ovlašćenja, prenosi AP.

Jildirim, koji je na čelu vlade zamenio Ahmeta Davutoglua, imena članova novog Kabineta objavio je danas, posle sastanka sa Erdoganom.

Turski predsednik je danas domaćin Svetskom humanitarnom samitu u Istanbulu, ali je nakratko napustio taj skup i vratio se u Ankaru kako bi odobrio Jlidirimovu vladu, navodi američka agencija.

Erdogan je Jildirimu (60) u nedelju poverio mandat da formira novu vladu, nakon što je Davutoglu podneo ostavku na tu dužnost usled razilaženja sa predsednikom po nizu pitanja, uključujući manjak Davutogluovog entuzijazma kad je reč o izmenama Ustava kako bi se predsedniku, koji ima pretežno ceremonijalnu funkciju, dodelila i izvršna ovlašćenja, navodi američka agencija.