Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BILI TU KAD JE NAJVAŽNIJE: Danas je u Rusiji Dan službenih pasa

Foto: mil.ru

BILI TU KAD JE NAJVAŽNIJE: Danas je u Rusiji Dan službenih pasa

Svake godine 21. juna obeležava se dan pasa jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovaj dan zvanično je počeo da se obeležava 2004. godine, piše Glas Moskve.

Praksa službenih pasa u ruskoj policiji počela je 1906. godine na inicijativu načelnika policije u Sankt Peterburgu, a nakon tri godine slavu širom zemlje je stekao moskovski policijski pas Tref rase doberman, koji je za života uspeo da otkrije više od 1.500 zločina.

Istorija “pseće jedinice” ipak se računa od 21. juna 1909. godine, kada je u Sankt Peterburgu otvorena prva škola za trenere i prva jedinica sa psima.

Tri godine kasnije, policijski psi su se počeli koristiti u krivičnim istragama u više od 50 pokrajina Rusije.

U Sovjetskom Savezu je uspostavljena škola-obdanište za obuku pasa za rad u raznim odeljenjima i agencijama; odeljenju krivične istrage, pograničnim trupama, paravojnoj bezbednosti…

Godine treniranja nisu bile uzaludne, a sovjetski psi vodiči su u prvim danima Drugog svetskog rata aktivno učestvovali na bojnim poljima.

Trenirani psi su u ratu bili nezamenljivi, naročito kada je reč o traženju neprijateljskih mina, obezbeđivanju stabilne komunikacije, miniranju neprijateljskih tenkova, traženju ranjenih, transportu robe itd.

Danas službeni psi takođe zauzimaju svoje mesto u operativnim zadacima, a najnoviji podatak govori da uz pomoć pasa tragača godišnje u Rusiji bude otkriveno oko 20 hiljada zločina.

Vernost i požrtvovanje ovih pasa se ne zaboravlja, pa tako u Novosibirsku na primer postoji spomenik psu koji se čak i ranjen izvanredno pokazao u antiterorističkoj operaciji u Čečeniji