Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Bleru bi moglo da se sudi u Škotskoj za ratne zločine"

Toni Bler/ Foto: dailymail.co.uk

"Bleru bi moglo da se sudi u Škotskoj za ratne zločine"

Bivši predsednik škotske vlade Aleks Salmond izjavio je u ponedeljak da bi bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom.

Svet
Izvor: Tanjug

Salmond je istakao da Bler mora da se suoči sa "sudskim ili političkim posledicama" nakon što sutra bude objavljen izveštaj komisije na čelu sa Džonom Čilkotom, koja je imala zadatak da ustanovi sve okolnosti učešća Britanije u ratu u Iraku.

"Domaći sudovi, makar oni u Engleskoj, odlučili su da se ne bave zločinima počinjenima na stranom tlu. Međutim, Škotska se još nije izjasnila po tom pitanju", rekao je Salmond za list "Herald Skotland".

"Bez obzira na sve, ima mnogo poslanika iz različitih stranaka koji apsolutno podržavaju mišljenje da neko treba da ponese odgovornost za učešće u tom ratu", naveo je on.

"Ne sme da se dogodi da ova zemlja uskoči u ilegalni rat, sa svim svojim strašnim posledicama, a da na kraju niko ne bude pozvan na odgovornost. Mora da bude sudskih ili političkih posledica.

Očekuje se da će istraga o učešću Britanije u iračkom ratu, koju je u junu 2009. pokrenuo tadašnji britanski premijer Gordon Braun kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do invazije na Irak 2003. godine, "ukaljati ugled" jednog broja visokopozicioniranih zvaničnika britanske vlade.

Izveštaj, koji će sadržavati više od 2,6 miliona reči, bazira se na svedočenju više od 150 svedoka, kao i pregledu 150.000 vladinih dokumenata.

Salmond je početkom ove godine izjavio da će Čilkotov izveštaj pokazati da je Bler privatno obećao američkom predsedniku Džordžu Bušu još pre 2003. da će se Britanija uključiti u rat u Iraku.

"Ako, kao što očekujem, Čilkotova komisija zaključi da je Bler dao obećanje Bušu na njegovom ranču Kroford u Teksasu 2002. godine, to će predstavljati osnov za dalje postupanje", rekao je bivši predsednik škotske vlade.