Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Blumberg: I da je hteo, ni Putin ne bi ovako oslabio NATO

Vladimir Putin Foto: kremlin.ru via RIA Novosti

Blumberg: I da je hteo, ni Putin ne bi ovako oslabio NATO

Ruski predsednik može samo da sedi i gleda kako se zapadni blok raspada.

Svet
Izvor: Tanjug

Da je ruski predsednik Vladimir Putin smišljao kako da oslabi NATO, ne bi to uradio mnogo bolje od onoga što se dešava, ocenjuje američka agencija Blumberg.

Blumberg, naime, navodi da kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp preispituje osnovne principe NATO-a i nagoveštava da će možda priznati Krim kao deo Rusije.

U Turskoj, istovremeno, zvaničnici predvođeni glavnim savetnikom predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana optužuju SAD za neuspeli pokušaj vojnog puča u drugoj po veličini vojsci Alijanse, podstičući time porast antiamerikanizma koji Putin "žuri da iskoristi".

"Neočekivano, uz malo truda, veteran KGB-a ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambrene strukture", ocenjuje američka agencija.

Putin ima "đavolsku sreću", smatra gostujući saradnik u Evropskom savetu za spoljne poslove Mark Galeoti.

Ruski predsednik, kako kaže, može samo da sedi i posmatra kako se ovaj, kako navodi, "bogatiji, moćniji i na legitimnim vrednostima zasnovan blok" raspada.

Putin iskorišćava događaje, koji su mu išli u korist, uključujući najveću izbegličku krizu u Evropi od završetka Drugog svetskog rata, koja je širom kontinenta ojačala političke stranke levice i desnice, prijateljski nastrojene prema njemu, i uticala na istorijsko glasanje Britanaca u junu za izlazak iz EU, zaključuje Blumberg.