Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BOLJE I JAČE: Rusija predstavila nove rakete

Foto: Vitalij Kuzmin

BOLJE I JAČE: Rusija predstavila nove rakete

Ruska korporacija „Taktičko raketno naoružanje“ predstavila je projektil H-38ME kao i raketu APR-3ME „Grif“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Obe rakete su predstavljene na Moskovskom vazduhoplovno-kosmičkom sajmu MAKS-2017.

Novi najbolji drug lovaca Su-35S, MiG-35 i Su-57

H-38ME je u odnosu na bazičnu verziju H-38 pretrpela brojna tehnička unapređenja. Posebno je unapređen pogonski blok rakete tj. raketni motor koji je praktično za 2 puta uvećao njen operativni domet koji sada umesto 40km dostiže celih 70km, prenosi Glas Moskve.

Urađene su i tehničke korekcije u izgledu rakete koje se tiču dodavanja fiksiranih zakrilaca, kao i smanjenja njenih ukupnih gabarita (namenjena za avione 5 generacije Su-57).

Ovi zahvati su obezbedili da se raketa smesti na specijalno projektovane nosače koji se nalaze unutar trupa aviona. Takođe, rešeni su i svi problemi otpuštanja i lansiranja rakete pri supersoničnoj brzini leta.

Foto: Vitalij V. Kuzmin

Inače, radi se o univerzalnoj raketi nove generacije koja je konstruisana da zameni dotadašnje projektile H-25M i H-29M. Predviđena je da bude u borbenom kompletu aviona Su-35S, MiG-35 i Su-57.

Odlikuje je modularnost tj. sposobnost integracije različitih tipova bojevih glava, sa drugačijim navođenjem.

“Grif” - mogućnosti vrednih njenog mitološkog imena

Poslednji novitet iste kompanije se odnosi na novu protivpodmorničku raketu APR-3ME „Grif“.

U odnosu na svog prethodnika (raketa „Orel“), „Grif“ ima značajno manju masu koja iznosi oko 470kg, kao i smanjenu dužinu rakete koja je sa 3,68 metara skraćena na 3,25 metra.

Pogonski blok se sastoji iz dvorežimskog hidro-motora na čvrsto gorivo, koji je u odnosu na ranije verzije ozbiljno poboljšan, što povećava njegovu autonomiju rada pod vodom tj. veći operativni domet rakete.

Foto: topwar.ru

APR-3ME „Grif“ se navodi pomoću veoma sofisticirane hidroakustične glave za samonavođenje (otkriva podmornice na daljini i do 2,500m), koja je otporna na svaki vid ometanja.

Ova raketa je sposobna da uništi svako podvodno plovilo koje se nalazi na dubini i do 800 metara, i koje se kreće brzinom i do 80km/č.