Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BORBENO OKLOPNO VOZILO "BMP-2" postaće četiri puta moćnije

Foto: voenchel.ru

BORBENO OKLOPNO VOZILO "BMP-2" postaće četiri puta moćnije

​Glavna karakteristika modernizovane varijante ovih vozila je integracija borbene kupole „Berežok“, koja će efikasnost uvećati 4 puta

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Dakle jedan modernizovani BMP-2M „Berežok“ vredi kao četiri standardna BMP-2, tj. ukupno 540 modernizovanih BMP-2M vredeće kao 2.200 BMP-2

Kada se zna da je i u ovo današnje vreme bazična verzija BMP-2 sasvim prihvatljiva borbena konfiguracija, ovo predstavlja zaista impresivan podatak, prenosi Glas Moskve.

Glavne karakteristike modernizovane varijante BMP-2M

„Berežok“ predstavlja borbeni modul-kupolu koju karakteriše novi automatizovan sistem upravljanja vatrom (SUV), koji je vezan za lansere u kojima se nalaze visoko-precizne rakete „Kornet“, a koji su sastavni deo ove kupole.

U zavisnosti od varijante rakete, one imaju efektivan domet 8-10 km i trenutno ne postoji nijedan savremen tenk koji može da izdrži njen direktan pogodak.

Dakle, ruska armija će dobiti 540 oklopnih borbenih jedinica koje će pojedinačno imati veću vatrenu moć i od pojedinih osnovnih borbenih tenkova.

Pored raketa „Kornet“, koje jednako efikasno mogu da dejstvuju protiv savremenih i perspektivnih oklopnih sredstava neprijatelja, ali i teško utvrđenih vatrenih tačaka, na borbenu kupolu „Berežok“ je integrisan i daljinski upravljan automatski bacač granata u kal.30mm (AG-30M).

Kupola će zadržati brzometni top u kalibru 30mm, ali će za razliku od topa na bazičnoj verziji imati povećane balističke performanse.

Za njega se planira razvoj nove potkalibarne pancirne granate „Trezubka“ koja će udvostručiti efikasnost postojećih granata za ovaj top u borbi protiv oklopljenih i utvrđenih ciljeva neprijatelja.

Pored integracije ove kupole, planirano je i unapređenje pogonskog agregata koji bi trebao da bude zamenjen ekonomičnijim i jačim motorom, kao i unapređenjem oklopne zaštite vozila (protiv-kumulativni ekrani), što se javlja kao osnovna boljka ovog vozila.