Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BRIKS: Putin predložio jačanje energetskog saveza "petorke"

Foto: crossmap.org

BRIKS: Putin predložio jačanje energetskog saveza "petorke"

„Došlo je vreme da prilagodimo strategiju i postavimo nove ambiciozne ciljeve“, rekao je Putin

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je zemlje BRIKS-a da stvore zajedničku platformu za energetska istraživanja.

„Važno je jačati energetski dijalog ’petorke‘“, rekao je ruski lider na sastanku samita BRIKS-a u proširenom sastavu, piše Glas Moskve.

„U tom cilju predlažemo stvaranje platforme za energetska istraživanja BRIKS-a u okviru koje bi bilo moguće povećati sektorsku informaciono-analitičku i naučnu razmenu“, dodao je Putin.

Putin je takođe rekao da je razumno da se „započne sa izradom zajedničkih mera obezbeđivanja jednakih konkurentskih uslova na čitavom prostoru organizacije“.

Osim toga, ruski lider je podsetio na Strategiju ekonomskog partnerstva BRIKS-a usvojenu na samitu u Rusiji 2015. godine.

„Došlo je vreme da prilagodimo strategiju aktuelnoj ekonomskoj realnosti i postavimo nove ambiciozne ciljeve“, rekao je on.

„Po našem mišljenju, trebalo bi da se bavimo razvojem elektronske trgovine bez barijera, podrškom malim i srednjim preduzećima i povećanjem efikasnosti javno-privatnih partnerstava“, objasnio je Putin.

Putin je, takođe, pozvao na intenziviranje rada na dobijanju međunarodnog kreditnog rejtinga Nove razvojne banke BRIKS-a, kao i kreditiranju u nacionalnim valutama.

„Među najskorijim zadacima banke je dobijanje međunarodnog kreditnog rejtinga“, izjavio je Putin. „To će omogućiti izdavanje vrednosnih papira na tržištima država ’petorke‘“, objasnio je on.

„Osim toga, moramo brzo da pređemo na kreditiranje u nacionalnim valutama BRIKS-a“, smatra predsednik Rusije. „Treba ubrzati i usklađivanje sporazuma o stvaranju obvezničkog fonda BRIKS-a i integracije tržišta kapitala zemalja ’petorke‘“, rekao je on.